Selçuk Arslan - Toplumsal Muğla

Çevre Ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un "Geçtiğimiz yıl 2 kez ziyaret ettiğimiz Bodrum'da kıyı ve koylarda denetimler gerçekleştirmiş, imara aykırılıklar taşıyan yapıların yıkılacağı sözünü vermiştik. Muğla'da 18 projede 499 yapının yıkımını tamamladık” açıklamasının aksine halen yıkımı tamamlanmayan yapılar var. 

Yıkım kararı sonrası mahkemeye başvurarak jet hızıyla yıkım durdurma kararı alan Varyap Yalıkavak Projesi’nde de yıkım tamamlanmış değil. Otel, rezidans ve özel plajdan oluşan projede yapılan incelemede imara aykırılık tespit edilmişti. 4 kat yüksekliğinde olan projeeyi geçtiğimiz aylarda Bodrum’a gelen Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum bizzat denetlemiş ve üst iki katın yıkımı için talimat vermişti. Arada geçen süreye rağmen Varyap yönetimi yıkım konusunda geri adım atmadı. 2020’nin ikinci çeyreğinde bitmesi planlanan proje halen 4 kat olarak duruyor.

İSKELE YERİNDE DURUYOR
Tartışmalı projeye ilişkin skandallar saymakla bitmiyor. Projede yer alan özel plaj için kaçak olarak inşa edilen iskele de aynen duruyor. Oysa yapılan incelemelerde kaçak olduğu tespit edilen iskele için de yıkım talimatı verilmişti.

YALIKAVAK HALKI ENDİŞELİ
Bakanlık talimatlarına rağmen geri adım atmayan ve yıkımı gerçekleştirmeyen Varyap’ın korunduğu soruları kulislerde dolaşmaya başladı. Tartışmalı projeye Yalıkavaklılar da tepkili. Yalıkavak merkezde var olan imar durumundan dolayı vatandaşın kendine ev yapamadığını dile getiren Yalıkavaklılar bu tür projeleri tepkiyle karşılıyor. Mega projeler nedeniyle Bodrum’un ve Yalıkavak’ın betonlaştığına dikkat çeken Yalıkavaklılar yetkilileri göreve çağırdı. Şehirin göbeğinde Varyap projesinin yapılması onlar için bir skandal. Yalıvaklıalrın diğer bir endişesi ise doğal ve eko sistemi koruyan deniz koylarının ranta kurban gitmesi.

BAKAN TEHLİKEYE DİKKAT ÇEKTİ
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, geçtiğimiz günlerde sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, konuya dikkat çekmişti. Bakan Kurum, imara aykırı, doğal güzellikleri bozan yapıların tespit ve yıkım çalışmalarını aralıksız sürdürdüklerini vurgulayarak “Son olarak dünyada nadir türlerden biri sayılan Akdeniz foklarının evi Bodrum Küdür Yarımadası'nın koruma statüsü arttırılarak Kesin Korunacak Hassas Alan ilan edilmesiyle birlikte buradaki plaj işletmeleri ve iskelelerin yıkımını gerçekleştirdik. Yerel yönetimlerimizden beklentimiz, başta korunan alanlarımız olmak üzere imara aykırı yapılarla ilgili gerekli idari işlemi kararlılıkla yapmaları. Kaçak yapıyla mücadeleyi belediyelerimizle birlikte yürüteceğiz. Doğal güzelliklerimizi geleceğe en güzel haliyle bırakacağız. Geçtiğimiz yıl 2 kez ziyaret ettiğimiz Bodrum'da, kıyı ve koylarda denetimler gerçekleştirmiş, imara aykırılıklar taşıyan yapıların yıkılacağı sözünü vermiştik. Muğla'da 18 projede 499 yapının yıkımını tamamladık, yapı sahiplerine idari para cezaları uyguladık. Son olarak dünyada nadir türlerden biri sayılan Akdeniz foklarının evi Bodrum Küdür Yarımadası'nın koruma statüsü arttırılarak Kesin Korunacak Hassas Alan ilan edilmesiyle birlikte buradaki plaj işletmeleri ve iskelelerin yıkımını gerçekleştirdik" ifadelerini kullanmıştı.

KAÇAK THE BO VİERA DA İSKAN İSTEMİŞTİ
Öte yandan Bodrum’daki ekosisteme zarar veren ve kaçak olduğu tespit edilen The Bo Viera Projesi için geçtiğimiz aylarda imar tadilat projesi talebinde bulunmuştu. İmar imar tadilat projesi iskan alma sürecini de kolaylaştırmakta.

"ÇED gerekli değildir"i alabilmek için projeyi üçe bölünen Besa Grup’a karşı çevrecilerin eylemi uzun sürmüştü. Çevreciler Bodrum doğasına zarar veren bu proje son verilmesini talep ediyorlar.

DENİZ DOLGUSU SÜRÜYOR
Bodrum’un ekosistemine zarar verecek olan proje için Besa'nın denizi inşaat hafriyatı ile doldurduğu belediye ekiplerince tespit edilmişti. 30 dönüm alan dolduran Besa firması, kıyı kenar çizgisini de değiştirmişti. Yapılan işlem ve uyarılara rağmen dolgu alanından vazgeçmeyen Besa, projenin üst kısmında yer alan hafriyatı denize doldurmaya devam ediyor. Yeşillik alanda süren inşaat hafriyatını denize dolduran firma, projesine devam ediyor.

GÜNDOĞANLILAR DAVADA KARARLI
Öte yandan Gündoğan halkının ve sivil toplum kuruluşlarının 2016 yılından bu yana, Besa Grup'un denizi inşaat hafriyatı ile 30 dönüm doldurmasına, kıyı kenar çizgisinin değiştirilmesine, ekosistemin ve Barselona Sözleşmesi ile koruma altına alınan Posedenia Çayırlarının tahribatının önlenmesi ve geri dönülmez zararların daha fazla olmaması için açtıkları davalar sürüyor. Aynı dolgu alanı için,  Maliye Bakanlığı Bodrum Milli Emlak Müdürlüğü’de kamu davası açmıştı. Firma bu alana yol açmakla kalmamış, binalar da ilave etmişti.