Serdar Yüce

Samsun Valiliği, bu büyük kenti sıkıyönetimle idare ediyor. Yurttaşların yan yana gelmesi, önemli günlerde Atatürk Anıtı'na çelenk koyması yasak. AKP'liler kentte istediği etkinliği yaparken, cumhuriyetçiler temsili katılımlı törenleri bile yapamıyor.

Covid-19 salgını valiliğin çok işine yaramış gibi görünüyor. İstenmeyen etkinliğin üstüne 'salgın açısından sakıncalıdır' yazıp yasaklıyorlar.

Son yasaklama ise, Türkiye'nin büyük mücadele sonucu elde ettiği ve 'egemenliğin simgesi' olan Lozan Barış Antlaşması'nın yıl dönümü etkinliğine geldi. Geçtiğimiz 23 Nisan'da ve 19 Mayıs'ta da etkinlik yapmaları engellenen dernek ve vakıflar karara isyan etti.

YAZILI İZİN VERİLDİ
Atatürkçü Düşünce Derneği Samsun Şubesi, 20 Temmuz'da Valiliğe, Lozan Barış Antlaşması'nın yıl dönümü olan 24 Temmuz'da kentte bir etkinlik yapılacağını belirten yazıyı gönderdi. Ertesi gün ADD'ye yanıt yazısı geldi. Vali Yardımcısı Mehmet Aktaş imzasını taşıyan yanıtta herhangi bir yasaktan bahsedilmezken 'pandemi koşullarına riayet edilmesi gerektiği' belirtiliyordu...

TELEFONLA YASAKLANDI
ADD etkinliğe hazırlanırken, tam bir gün kala Samsun Valiliği Hukuk İşleni Bürosu Müdürü, ADD Samsun Şube Başkanı Işık Özkefeli'yi telefonla arayarak etkinliğin yasaklandığını söyledi.

Yazılı olarak izin verilen etkinlik, telefonla, hem de bir gün kala yasaklandı...

Özkefeli, konuyla ilgili yaptığı açıklamada "24 Temmuz Lozan Barış Antlaşmasının 97'nci yıl dönümü ile ilgili Atatürk Anıtında yapacağımız etkinliğin iptal edildiğini söyledi. Gerekçe ne bilmiyoruz! Halbuki izin verilmişti" dedi.

Işık Özkefeli, tüm yasaklamalara rağmen orada olacaklarını ve etkinliği yapacaklarını da ilan etti.

TAM DA AYASOFYA'DA TOPLU NAMAZ KILINACAĞI GÜN...
Lozan Barış Antlaşmasının yıl dönümü olan 24 Temmuz, aynı zamanda camiye çevirilen Ayasofya'da ilk namazın kılınacağı gün. Erdoğan ve beraberindeki binlerce kişi toplu şekilde namaz kılabilecek ama ülkenin bağımsızlığı için verilen mücadelenin sembolik bir katılımla bile olsa anılmasına izin yok.