Ercan Çankaya

Okul bileşenleri, demokratik teamüllere aykırı olarak okula rektör olarak atanan, lisansüstü eğitimini Boğaziçi Üniversitesi’nde almak dışında okulla bir bağlantısı olmayan Melih Bulu’nun okullarına rektör olarak atanmasını Boğaziçi Üniversitesi’ne kayyum ataması olarak görerek geçtiğimiz pazartesi gün bir basın açıklaması düzenlediler. Basın açıklaması yapmak isteyen okul bileşenleri polisin çeşitli engelleriyle karşılaşırken pazartesiyi salıya bağlayan gece de basın açıklamasına katılan bazı vatandaşlar, evlerine düzenlenen polis baskınlarıyla göz altına alındı.

Boğaziçi Üniversitesi’nde yaşananlar, dış basınında da gündem oldu. Bu haberimizde dış basının Boğaziçi Üniversitesi’ne “kayyum atamasını” ve öğrencilerin eylemlerini haberlerinde nasıl ele aldıklarını derledik.

Reuters, Boğaziçililerin protestolarını “Türk polisi, Erdoğan’ın atadığı rektörü protesto eden öğrencilerle çatıştı.” başlığıyla verdi.

‘ADAY OLAMADI, REKTÖR OLDU’
Haberin içeriğinde polisin, “Rektör atanması sürecini demokratik olmadığı gerekçesiyle protesto eden öğrencilerle çatıştığı” vurgulanırken yüz binlerce sosyal medya kullanıcısının Erdoğan’ın atadığı Rektör Melih Bulu’nun istifasını istediğine değinildi.

Haberde, ayrıca Bulu’nun 2015 milletvekilliği seçimleri öncesi milletvekili aday adayı olduğuna değinildi.

‘ÜNİVERSİTE REKTÖRÜNÜ ÜNİVERSİTE BİLEŞENLERİ SEÇMELİ’
Deutsche Welle, haberi “Öğrenciler, Erdoğan’ın atadığı rektörü protesto etti.” başlığıyla gördü. Yüzlerce öğrencinin, AKP ve Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yakınlığıyla bilinen birinin rektör atanmasını eleştirdiğine değinilirken öğrencilerin, üniversitenin kendi rektörünü bileşenleriyle kendisinin seçmesi gerektiği talebinin altı çizildi.

‘AKADEMİK BAĞIMSIZLIĞA AYKIRI’
Haaretz gazetesi de “Türk polisi, Erdoğan’ın atadığı rektörü protesto eden öğrencilerle çatıştı.” başlığıyla verirken öğretim üyelerinin AKP’ye yakınlığıyla bilinen birinin üniversiteye rektör atanmasının akademik bağımsızlık ve özgürlüğe aykırı olduğu” sözlerine yer verildi.

‘POLİS, ÜNİVERSİTENİN KAPILARINI KAPADI’
The Times, haberde “Türk polisi, Erdoğan’ın müttefiki Melih Bulu için öğrencilerle çatışıyor.” başlığını kullanırken Türk polisinin dün gece ülkenin en prestijli üniversitelerinden olan Boğaziçi Üniversitesi’nin kapılarını kapattığına değinildi.

The Times’in haberinde de Melih Bulu’nun milletvekilliği aday adaylığına değinildi.

‘MEHMET ÖZKAN DA AYNI YÖNTEMLE ATANDI’
Al-Monitor, haberi “Öğrenciler, Erdoğan’a sadık birinin ülkenin önde gelen üniversitesine atanmasını protesto etti.” başlığıyla görürken içerikte öğrenciler ve akademik personelin, ülkenin en iyi üniversitelerinden birinin başına Başkanlık kararnamesiyle rektör atanmasını protesto ettiklerine değinildi.

Haberde Melih Bulu’nun uzun süredir AKP üyesi olduğunun altı çizildi ve önceki rektör Mehmet Özkan’ın da üniversiteye aynı yöntemle atandığı belirtildi.