Sıfır otomobillerde ÖTV rakamlarının güncellenmesiyle birlikte tüm markalar bazı otomobillerde fiyatlarını düşürdü. Ancak ikinci ele bu durum hemen yansımadı. Aksine bazı kişiler fiyatları sıfırlardan 40-50 bin lira daha yüksek yazmaya başladı.

'FIRSATÇILIK YAPIYORLAR'
EBS Danışmanlık Genel Müdürü Erol Şahin piyasada sıfır araç olmadığını, bu nedenle ikinci elde fiyatların yüksek seyrettiğini söyledi. Galerici Cumhur Halıcı ise şahısların otomobil alarak fiyatları artırıp fırsatçılık yaptığını belirtti.

Hürriyet'ten Burak Taşçı'nın haberine göre, Sıfır otomobillerde Özel Tüketim Vergisi matrahları yeniden düzenlendi. Bu sayede birçok otomobil ÖTV alt dilimine dahil oldu. Böylece fiyatlarda 50-60 bin lira arasında düşüşler gerçekleşti.

‘VATANDAŞ STOKLUYOR’
Satışları rekorlar kıran sıfır otomobil piyasasına daha da canlılık katacak olan bu gelişme sonrasında ikinci el piyasasında beklenen düşüş henüz gerçekleşmedi. Bayilerin 300 bin liralık otomobillerin fiyatlarını 250 bin liraya kadar düşürmesine rağmen fırsatçılık peşinde koşan ikinci el kurnazları kullanılmış otomobilleri 50 bin lira daha fazlaya satmaya devam ediyor.

EBS Danışmanlık Genel Müdürü Erol Şahin, vatandaşların otomobilleri yatırım aracı olarak gördüğünü ve stokladığını söyledi. Şahin, galericilerin ellerinde otomobil bulundurmadığını, bayilerde de otomobil kalmadığını ancak satışa çıkan otomobilleri vatandaşların alarak yatırım aracı olarak kullandığını belirtti.

Şahin'in açıklamaları şöyle:

'ÖTV MATRAH İNDİRİMİ KİMSENİN MALININ FİYATINI DÜŞÜRMEYECEK'

İkinci el olayını şöyle anlatmak lazım. Vatandaştan tepki oluşuyor. Satan siz alan ben. Biz aracımızı satarken fiyatımızı indirmediğimiz sürece piyasadan fiyat indirmek hayal oluyor. ÖTV matrahından dolayı oluşan indirim kimsenin malının fiyatını düşürmeyecektir. İhtiyacı olan satacak, piyasanın istediği fiyattan satar.

'ARAÇ YOKLUĞU VAR'

3 ayda fiyatlar eski yerine gelir. Otomotiv sektörü öngörüsüz bir sektör. Ortada stok yok, araç yokluğu yaşıyoruz. Bu yıl 300 bin otomobil satıldı. 2-3 ayda satılanlar 2020 modeldi, sonra 2021 satıldı. 2021 model otomobil satışı 3-4 aydır sadece 10 bin adet.