İş insanı Osman Kavala’nın serbest bırakılması yönündeki Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararının uygulanması için Avrupa Konseyi (AK) Bakanlar Komitesi’nin Türkiye’ye verdiği süre dün doldu. AK Bakanlar Komitesi’nin bugün başlayacak olan üç günlük toplantısında, AİHM kararının uygulanmaması nedeniyle Türkiye’ye yönelik yaptırım sürecinin başlatılması ele alınacak.

AK’nin siyasi kanadı ve karar organı olan Bakanlar Komitesi, bu yılki son toplantısını 30 Kasım - 2 Aralık tarihleri arasında “AİHM kararlarının uygulanmasının denetlenmesi” gündemiyle Fransa’nın Strazburg kentinde yapacak. Toplantıda ele alınacak AİHM kararları arasında Gezi Parkı ile Çarşı grubu davasının 26 Kasım’da görülen duruşmasında tahliye talebi reddedilen Osman Kavala’nın serbest bırakılmasına hükmeden AİHM kararı da bulunuyor. AK Bakanlar Komitesi, 16-17 Eylül’de yaptığı son toplantıda Kavala hakkındaki AİHM kararının bir sonraki toplantıya kadar uygulanmaması durumunda Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) 46. maddesinin 4. fıkrası uyarınca Türkiye hakkında yasal süreç başlatılacağını duyurmuştu. Türkiye ise Bakanlar Komitesi’ne gönderdği Kavala hakkındaki eylem planında “Kavala davasının bağımsız Türk mahkemeleri tarafından görüldüğü ve yargıya kimsenin talimat vermesinin mümkün olmadığını” bildirmişti.

Öte yandan DW Türkçe’ye röportaj veren Kavala, kendisine yöneltilen casusluk suçlamasının, yönetim kurulu başkanı olduğu Anadolu Kültür Derneği’nin kültürel çalışmaları ve Avrupalı vakıflarla kurulan işbirliği üzerinden yapıldığını belirterek şunları söyledi:

Böyle bir suçlamanın, hukuk normlarına göre hazırlanması gereken iddianamede yer alması, bu iddianamenin mahkeme tarafından kabul edilmesi ve tutuklama uygulamasına onay verilmesi, kuşkusuz STK'ler için de yeni bir tehdidin ortaya çıktığını gösteriyor.