Orman yangınlarına müdahalede yetersiz kalındığı tartışmaları sürerken yangınlarda asli sorumlu olan Orman Genel Müdürlüğü’nün mülkiyetindeki arazi araçlarını belediyelere bedelsiz verdiği öğrenildi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, Orman Genel Müdürlüğü’ne ait 155 arazi aracının, yangınlardan önce AKP ve MHP’li belediyelere bedelsiz hibe edildiğini açıkladı.

BirGün'den Mustafa Bildircin'in haberine göre, OGM’nin arazi araçlarını AKP’li ve MHP’li belediyelere hibe etmesine tepki gösteren Torun, “Çürümüşlüğün resmidir” diyerek uygulamaya tepki gösterdi. Torun, araçların ihale ya da açık artırma yöntemiyle satılarak OGM’ye gelir sağlanması gerektiğini ifade etti.

OGM, tüm belediyelere ortak bir duyuru yapmadan bünyesindeki arazi araçlarını bazı belediyelere hibe etti. CHP’li Seyit Torun, arazi aralarından 123’ünün AKP’li, 32’sinin ise MHP’li belediyelere gönderildiğini açıkladı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın araç yardımlarının yüzde 97’sinin yalnızca Cumhur İttifakı belediyelerine aktardığını anımsatan Torun, “Bu kez Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Orman Genel Müdürlüğü’nde yeni bir partizanlıkla karşı karşıyayız” dedi.

ÇÜRÜMÜŞLÜĞÜN RESMİ
OGM’ye bağlı bölge müdürlüklerinin bünyesindeki bazı araçları ihale ya da açık artırma usulüyle satışa çıkarabileceğini ifade eden Torun, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Buradan gelen kazançlar da müdürlüğün bütçesine eklenir. Ancak son dönemde bu uygulamanın dışına çıkılarak araçların belediyelere aktarıldığını tespit ettik. Bu kapsamda, Orman Genel Müdürlüğü son iki yılda elindeki 155 aracı belediyelere hibe etme kararı almış ve tüm belediyelere ortak bir duyuru yapılmadan bu araçların tamamı el altından AKP ve MHP’li belediyelere hibe edilmiş. AKP’li 123 ve MHP’li 32 belediyeye birer araç gönderilmiş. Yıllar içinde bütçesi ve personel sayısı azaltılan ve bu nedenle orman yangınlarıyla mücadelede yetersiz kaldığı ortaya çıkan Orman Genel Müdürlüğü’nün araçlarının da AKP ve MHP’li belediyelere aktarılması iktidarın çürümüşlüğünün resmidir. Orman Genel Müdürlüğü’nün bu tutumu da kuruluş kanunlarına açıkça aykırıdır, görevi kötüye kullanmaktır.”

Araçların yurttaşın vergileriyle alındığının altını çizen Torun, şunları kaydetti:

“Eğer hibe edilecekse bile tüm belediyelere eşit paylaştırılması gerekir. İktidar, devletin tüm kaynaklarını kendi belediyelerine aktararak, muhalefet belediyelerinde yaşayan vatandaşların hakkını da gasp ediyor, oyunu alamadığı vatandaşa hizmet götürülmesini engelliyor. Biz onların gerçek yüzünü ortaya çıkarmaya ve vatandaşlarımıza anlatmaya devam edeceğiz. Ve inanıyoruz ki halkımız ilk seçimlerde devlet kaynaklarının tamamını sadece kendisi için kullanan bu yönetime sandıkta dersini verecek.”

PARA SAÇMIŞLAR
Orman yangınlarıyla mücadele kapsamındaki 55 milyon TL bütçeli projeler için altı ayda yalnızca 28 bin TL harcayan, 26 helikopter alımı için ise bin TL kaynak ayıran OGM, “Türk Kuşu” adını verdiği yeni hangarının maliyeti belli oldu. OGM, uygulama projesi 396 bin TL’ye çizdirilen hangarın yapımı için 33 milyon 939 bin TL’ye imza attı.