Gözaltında işkence gördükten sonra bunalıma girerek intihar eden 28 yaşındaki Onur Yaser Can'ın gözaltı tutanaklarını değiştiren, Can’a kötü muamele uygulayan 5 polis hakkında soruşturma başlatıldı.

Can ailesi, Can’a işkence eden ve evrakta sahtecilik yapan polisler hakkında soruşturma izni verilmemesine karşı itiraz etmişti.

Gazete Duvar’dan Hacı Bişkin’in haberine göre, Mahkeme, ailenin yeniden başvurusu üzerine adı işkenceye karışan ve aralarında eski başkomiser Hakan Aydın, Salih Bahar ve diğer 3 kişinin soruşturulmasını istedi.

SAVCILIK SORUŞTURMA İZNİ VERMEMİŞTİ
Can ailesi 2010 yılında bu kişiler hakkında ‘İşkence’, ‘görevi kötüye kullanma’, ‘cinsel saldırı’ suçlamalarından suç duyurusunda bulundu, ancak savcılık soruşturma izni vermedi. Sadece resmi evraktan sahtecilik suçundan yargılanmışlardı.

Can ailesinin avukatı Mehmet Ümit Erdem, söz konusu kişilerle ilgili savcılığın 2011'de 'kovuşturmaya yer olmadığı' kararını hatırlatarak Ağır Ceza Mahkemesi'nin 8 yıl süren yargılamada toplamış olan deliler üzerine polisler hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunulmasına karar verdiğini söyledi.

SAVCILIK CAN'IN NOTLARINI DİKKATE ALDI
Can ailesinin avukatı Çiğdem Şat ise şunları söyledi:

“Bu kişilerin koruma kalkanı kaldırıldı. Artık soruşturulacaklar. Yaser Can intihar etmeden önce bir not bırakmıştı. Bu notta maruz kaldığı muameleyi anlatıyordu. Savcılık bu notları da gerekçe gösterdi. Hakan Aydın ve onun yönlendirdiği polis memurları soruşturulacak.”

Can'ın annesi Hatice Can, oğlunun yazdığı notların intihar ettikten sonra odasındaki bir pantolonun arka cebinden çıktığını söylemişti. Notta, şu ifadeler yer alıyordu: “Çırılçıplak soyulup, yere çöktürülüp öksürtüldükten sonra ulaştığım no’yu ve ismi verdim. Korkuyordum.”

İstanbul Bölge İdare Mahkemesi, Onur Yaser Can'a işkence eden ve evraklarında sahtecilik yapan polisler hakkında soruşturma izni verilmemesine karşı ailenin itirazını kabul ederek, ‘görevi kötüye kullanma’  iddiasından soruşturma izni verilmesine karar verdi. Aralarında eski başkomiser Hakan Aydın ve evrakta sahtecilikten ceza alan Soner Gündoğdu ile Salih Bahar’ın da bulunduğu 5 kişi hakkında yeniden soruşturma yapılacak.

NE OLMUŞTU?
Onur Yaser Can, 2010'da Narkotik Şube'de iki defa ifade verdikten sonra kötü muamele ve çıplak aramaya maruz kalıp üçüncü kez ifadeye çağrılınca intihar etti. Ardından, annesi Hatice Can da Mart 2014'de intihar etti.

Onur Yaser Can öldüğünde 28, annesi Hatice Can 57 yaşındaydı.

Onur Yaser Can'ın anne ve babası 2011 yılında "Onur Yaser'in Hayatını Çaldılar" başlığıyla kaleme aldıkları yazıda şunları ifade etmişti: 

"Nice emeklerle yetişen, ressam, müzisyen, sporla uğraşan, mimarlık mesleğinde son derecede başarılı oğlumuzun, 11.4 gram esrar bulundurduğu yargılama sonucunda kanıtlansa bile, Onur Yaser'imiz, denetimli serbestlik ve koruyucu önlemlerden faydalanarak sapasağlam genç bir adam olarak yaşamını sürdürecek, nice güzellikler ve sevdalar yaşayacak, nice eşi bulunmaz eserler yaratabilecekken, emniyet görevlileri, onun kendi yaşamına kıymasına neden olacak süreci hazırladı."