Yarın yüz yüze eğitime başlayacak olan 2 milyonun üzerindeki öğrenci ve velileri ile 200 bine yakın öğretmen trafiğe dahil olacak. 20 bin servis aracına ek olarak özel araçlar da trafikte bulunacak. İBB Ulaş. Kom. üyesi Suat Sarı bu durumun yaratacağı trafik problemlerinden kaçınmak için önerilerde bulundu.

Halk TV'de Sorel Dağıstanlı'nın sorularını yanıtlayan İBB Ulaş. Kom. üyesi Suat Sarı,"Yarın sabah bizi ne bekliyor? Nasıl bir trafik ile karşılaşacağız ve ne gibi önlemler alındı?" sorusuna şöyle yanıt verdi:

Öğrenciler 17 aydan beri ilk defa yüz yüze eğitime başlayacaklar. Dolayısıyla bir yabancılık olabilir. Uzun bir aradan sonra yarın 18 milyon öğrenci ve 1 milyon öğretmen görevlerine başlayacak.

Peki yarın İstanbul’da ne olacak?

Yıllardır okulların açılma döneminde benzer trafik problemlerinin yaşandığına dikkat çeken Sarı, “ Toplumda bir tedirginlik var. Okullar başladığı zaman trafikte  bir kaos yaşayabiliriz. Doğal olarak 20 bine yakın servis aracı devreye girdiği zaman bu kaosu yaşayacağız. Bununla birlikte İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) iyi bir atılım yaptı. 6 Eylül'de 06:00-14:00 arası tüm vatandaşlara toplu taşıma ücretsiz olacak.” dedi.

Koronavirüs (covid-19) bulaş riski hala geçmediği için birçok velinin kendi özel aracıyla çocuklarını okula götüreceğini ifade eden Sarı, “Ayrıca özel araçların ve servis araçlarının devreye girmesiyle bir sıkıntı yaşayacağız. İstanbul'da, sabahları yüzde  55-65 olan trafiğin yarın yüzde 70’lere kadar çıkacağını tahmin ediyoruz” diye konuştu.

ESNEK MESAİ SAATİ UYGULAMASI
İBB Ulaş. Kom. üyesi Suat Sarı, İstanbul trafiği probleminin çözümüne ilişkin önerilerde bulundu:

Bu kentte eğer esnek mesai saati uygulamasını gerçekleştiremezsek, trafiği rahatlatmak mümkün değil. Geçen seneden daha kötü bir trafikle karşı karşıya kalacağız. Kamu otoritesi, belediye, hükümet ve valilik otoritesinin bir araya gelip bu koordinasyonu sağlaması lazım ama nedense yıllardır bu sağlanamıyor. Sabah bu sıkıntıyı herkes yaşayacak.

Sarı, “Yarına dair önlemler var mı?” sorusuna ise, şöyle yanıt verdi:

Yarın 06:00-14:00 arası tüm vatandaşlara toplu taşıma ücretsiz olacak. Esasında belli saatlerde ulaşım daha indirimli olursa, örneğin  sabah 05:00- 07:00  ve akşam 16:00-18:00 arasında ulaşım yüzde 25 indirimli olursa belki bu trafik yoğunluğu azalabilir. İşin temel sebebi, esnek mesai saati uygulanmamasıdır. Sanayi ve atölyelerin 06:00’da işe başlaması, özel sektörün ve ofislerin 07:00’de başlaması İlköğretim, Ortaöğretim  ve üniversitelerin 09:00’da başlaması, kamunun 08:00-09:00’da başlaması, AVM ve marketlerin 10:00’da başlamasıyla İstanbul trafiğinde yüzde 20’ye yakın bir trafik tıkanıklığını azaltabiliriz. Bir kamu ulaşım otoritesi net olarak, kentlerde test edemediğimiz için burada bir türlü bu uygulama başlayamıyor.

TRAFİĞE DE SAĞLIĞA DA DİKKAT
Yarın trafikteki özel araç yoğunluğunu hafifletmek için daha az özel araç kullanmak gerektiğini belirten Sarı, “Belediyelerin ve valilerin özel araç kullanımıyla ilgili bir anons yapmaları lazım. Yarın bütün velilerin daha erken yola çıkmaları gerekebilir. Bunun yanı sıra içinde bulunduğumuz salgın döneminde hijyen kurallarına da çok dikkat etmek gerektiği unutulmamalıdır” ifadelerini kullandı.