Akademisyen Kerem Altıparmak, “Bu hızla kalan 16000 başvurunun karara bağlanması için 2 yıl daha süre gerekiyor. Yani son kararı alan kişi niye ihraç edildiğini ihraçtan 6 yıl sonra öğrenmiş olacak. Çok etkili” dedi.

OHAL Komisyonu Aralık 2017’de faaliyete başladı. Komisyonun son aylarda kararlarını yavaşlatması dikkat çekti. OHAL Komisyonunun sitesinde 02 Ekim 2020 tarihi itibariyle komisyona yapılan başvuru sayısının 126 bin 300 olduğu, 110 bin 250 dosya hakkında karar verildiği açıklandı. Komisyon, şimdiye kadarki başvurulardan 12 bin 680’ini kabul etti. 97 bin 500 başvuruyu reddetti. Komisyon, incelemesi devam eden başvuru sayısının 16 bin 50 olduğunu açıkladı. Komisyon Temmuz ayında yaptığı açıklamada ise 18 bin 100 müracaatın incelemesinin sürdüğünü duyurdu.

Komisyon, 3 ay içerisinde toplam 2 bin 50 dosyayı karara bağladı. Komisyon daha önce her ay 4 bin üzerinde dosyayı karara bağlıyordu. Kararların çoğunluğu ihraç yönünde olurken, son aylarda kararların yavaşlaması dikkat çekti. Komisyonun bu hızla gitmesi durumunda 16 bin civarında dosyayı karara bağlaması için 2 yıl daha çalışması gerektiği belertiliyor. Bu durumda 15 Temmuz 2016 sonrası ihraç edilenler 6 yıl sonra ihraç gerekçesini öğrenecek. İdare Mahkemesi, Bölge İdare Mahkemesi, Danıştay, Anayasa Mahkemesi ve AİHM gibi hukuki süreçlerin 2-3 yıl sürdüğü düşünüldüğünde KHK mağdurlarının mağduriyeti 10 yılı bulacak.

ÇOK ETKİLİ!
İnsan hakları hukukçusu Kerem Altıparmak, OHAL Komisyonunun yavaşlığına dikkat çekti. Sosyal medya hesabından paylaşım yapan Altıparmak, “OHAL Komisyonu 3 ay sonra istatistik yayınlamış. Son üç ayda toplam 2050 dosya karara bağlanmış. Bu hızla kalan 16000 başvurunun karara bağlanması için 2 yıl daha süre gerekiyor. Yani son kararı alan kişi niye ihraç edildiğini ihraçtan 6 yıl sonra öğrenmiş olacak. Çok etkili” ifadesini kullandı.

TAHMİNİ 750 GÜN SÜRER
HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu ise, son rapora göre OHAL Komisyonunun bitişine 750 gün gibi bir süre kaldığını belirtti. “Komisyona gittiğimizde bize günde 250 bakılacak demişlerdi” diyen Gergerlioğlu, “Kapatın gitsin kötü komisyonu! Dün Ohal Komisyonu 3 aylık rapor yayınladı: 65 iş gününde 2050 karar, 1570 ret 480 kabul (%23,41) bir iş gününde ortalama 31.53 karar.. Komisyon bitişine kalan tahmini gün sayısı: 750″ dedi. 

“OHAL DEĞİL OYALAMA KOMİSYONU!”
KHK mağdurları da Komisyonun yavaşlığına tepki gösterdi. KHK mağduru olduğunu söyleyen bir kişi sosyal medya hesabından “3 yıl bekletti bir türlü karar veremedi. Bu kadar zaman sonra red gelirse, idare mahkeme süreci başlayacak daha. Minimum 2-3 yıl orada bekler dosya. Daha Bölge İdare Mahkemesi ve Danıştay’ı yazmıyorum bile” paylaşımı yaptı. Bir başka KHK mağduru ise, “Son üç ayın ortalama hızında (ayda 700 karar) devam ederlerse en az iki yıl daha sürebilir. Ret verip geçilebilecek dosyaların bittiğini ve ret kararı vermesi zor dosyaların geriye kaldığını da dikkate almak gerek. Siyasi bir karar/talimat verilirse gelecek ayda bitebilir tabi” dedi. Başka bir mağdur ise, “Ohal komisyonu değil, oyalama komisyonu” ifadesini kullandı.