CHP Adana Milletvekili ve TBMM Kit Komisyonu Üyesi Orhan Sümer, “Üniversite Öğrencilerinin Kimlik Kartlarıyla Tüm Ülke Sınırları İçerisinde Ücretsiz Seyahat Edebilmesi” ile ilgili Kanun Teklifi hazırlayarak Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na sundu.

ÖĞRENCİYE ULAŞIM ÜCRETSİZ OLMALI

Meclise kanun teklifi sunan Milletvekili Orhan Sümer, “Türkiye şartlarında öğrenciler, ekonomik olarak bir haftayı nasıl geçireceklerini düşünüyorlar. Birçok öğrenci hem çalışıp hem okuyor. En azından devlet eliyle öğrencinin ulaşımının ücretsiz olmasını sağlamalıyız. Üniversite Öğrenci Kimlik Kartı paso gibi tüm illerde öğrencilerimizin ulaşımlarını kolaylaştıracak hale getirilmelidir” diye devam etti.

ÖĞRENCİYE NAKİT GÖZÜYLE BAKILMAMALI

İktidarın öğrencilere sahip çıkması gerektiğini söyleyen Orhan Sümer yaptığı açıklamasında sözlerine şöyle devam etti:

Tüm Avrupa’da öğrenciler, öğrenci kimliğini göstererek devletlerarası seyahat ediyor. Devlet öğrencisine değer veriyor. Yarının siyasetçileri, doktorları, mühendisleri gözüyle bakıyor. Bizim öğrencilerimiz ise iki ilçe arasında seyahat etmek istediğinde dolmuş parası, metro parası ödüyor. Okul bitiyor, siyasilerin “Her üniversite mezunu iş bulacak diye bir kaide yok” söylemleriyle karşılaşıyor. Sosyal devlet ilkesi doğrultusunda hazırladığımız bu kanun teklifi ile öğrencilerin, öğrenci kimliklerini göstererek ulaşımdan ücretsiz yararlanmalarını amaçlıyoruz. Tüm Türkiye’de ekonomik kalkınmaya faydası olur, il ve ilçelerimiz hareketlenir anlayışıyla üniversiteler, meslek yüksek okulları açıldı. Ancak bu Üniversitelerin hiçbirinin donanımı yeterli değil. Sırf buralara öğrenciler gelsin ilçe ekonomisi canlansın anlayışıyla hareket edildi. Öğrenciye nakit gözüyle bakılmaktan vazgeçilmelidir. Donanımlı, nitelikli, iyi almış bir neslin neler yapabileceğiyle ilgili birçok örnek vardır. Geleceğe yatırım yapmak istiyorsak mutlaka eğitime, öğrencilere ve bilime yatırım yapmalıyız.  Ülkemiz için geri dönüşü en karlı olacak yatırım gençliğimize yapılacak yatırımdır.