İmralı Adası'nda tutuklu bulunan terör örgütü lideri Abdullah Öcalan ile telefonda görüşen kardeşi Mehmet Öcalan, ağabeyinin bu şekilde bir görüşmeyi kabul etmediğini belirterek, 'Devlet de yanlış oynuyor, siz de. Avukatlarımın buraya gelerek benimle görüşme yapmasını istiyorum' dediğini söyledi. Ayrıca kardeşinin aktardığına göre Öcalan, görüşme yaptırılmamasına ilişkin de "Bu aynı zamanda çok tehlikelidir. Siz ne yaptığınızın farkında mısınız" yorumununda bulundu.

İmralı Yüksek Güvenlikli F Tipi Kapalı Cezaevi’nde bulunan Öcalan, 27 Nisan 2020 tarihli telefon görüşmesinden sonra dün kardeşi Mehmet Öcalan ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Urfa Cumhuriyet Başsavcılığı’nın nezaretinde yapılan görüşme, Öcalan’ın konuşmasını sürdürdüğü esnada kesildi. 

Açıklamasında abisinden 'başkan' diye bahseden Mehmet Öcalan "Telefonda kendini İmralı Cezaevi Müdürü olarak tanıtan kişi, 25 Mart saat 13.45’te Urfa Cumhuriyet Başsavcılığı’na ağabeyi ile telefon görüşmesi yapmak için gelmem gerektiğini söyledi" dedi. Sabah saatlerinde kente giderek, kendisine bildirilen saatte Urfa Adliyesi’nde olduğunu anlatan Mehmet Öcalan, oradaki yetkililerin de telefon görüşmesinden haberdar olduğunu, yaklaşık 10 dakika sonra tek başına alt katta bir odaya alındığını, odada bir çalışanın olduğunu ve götürüldüğü bu odada ağabeyiyle görüşme yapacağının kendisine söylendiğini ifade etti. 

Gelen telefonu açmasıyla Öcalan’ın kendisine, “Sen buraya nasıl geldin? Kim seni getirdi? Nasıl oldu? Nereden arıyorsun?” diye sorduğunu aktaran Mehmet Öcalan, şöyle devam etti:

Başkan, ‘Bu yapılanlar için hem sen hem de devlet yanlış yapıyor. Nedeni şudur; bir yıldır hiçbir şekilde görüşme yok. Bu yapılanlar ne devlet hukukunda ne de başka bir hukukta yer alıyor. Senin gelmen yanlış ve çok tehlikeli. Devlet de çok tehlikeli. Bu doğru bir şey değil. Bir görüşme olacaksa hukuksal çerçevede olmalıdır. Bir yıl sonra kendi istekleri üzerine telefonla görüşme yaptırmak olmaz’ dedi. Başkan tekrar tekrar, ‘Bu yaptığınız çok yanlış. Devlet de yanlış oynuyor, siz de. Bu hukuki değil, doğru da değil. Bu asla kabul edilemez. Bu aynı zamanda çok tehlikelidir. Siz ne yaptığınızın farkında mısınız? Avukatlarımın buraya gelerek benimle görüşme yapmasını istiyorum. Bu hukuki bir şeydir. 22 yıldır buradayım. Bu sorun gelecekte nasıl olacak? Bu sorun ancak hukukla çözüme kavuşturulabilir. Neden buraya gelmiyorlar? Şayet bir görüşme olacaksa bu avukatlarla olmalıdır. Çünkü bu durum hem siyasi hem de hukukidir’ dedi.