Toplumsal Haber Merkezi

'Kar leoparı' adıyla bilinen ünlü dağcı Nasuh Mahruki, kurucusu olduğu ve 20 yıl boyunca başkanlığını yaptığı AKUT'a (Arama Kurtarma Derneği) dair önemli bir tartışma açtı. Erdoğan'ın çevresindeki isimlerin kendisine ve yönetimine darbe yaptığını belirten Nasuh Mahruki, "AKUT'a darbe yapıldı. AKUT demokratik seçim yapmış, yeni Yönetim Kurulu, yeni başkan seçmiş yalanına kimse inanmasın. Zorbalıkla, yalanla, iftirayla AKUT'un 20 yıllık kurum kültürü, etik değerleri yok edildi. Cumhurbaşkanlığı Müşaviri ve üç ekip liderinin ve ekiplerinin başını çektiği bir operasyon yapıldı" dedi. 

Mahruki'nin 'kumpasın başını çekti' dediği isim ise Cumhurbaşkanlığı Müşaviri Orhan Karakurt. Orhan Karakurt'un birçok internet sitesinde yer alan biyografisinde 'sunucu' olduğu belirtilirken "Mikrofona orta okul yıllarından beri aşina olan Karakurt Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı tüm programlarda anonsları yapıyor, meydandaki kalabalığı coşturuyor" ifadeleri yer alıyor...

'NASUH GİTMEZSE AKUT'U BİTİRİRİZ'
Dün gece AKUT ile ilgili Twitter hesabından bir açıklama yapan Mahruki, "Kuruluşundan, çok ağır dış siyasi baskı ve içerideki işbirlikçilerin iç baskısıyla başkanlıktan istifamın istendiği 2016ya dek 20 yıl AKUTta hiç seçim kaybetmedim, karşıma hiç aday çıkmadı. Herkes, tüm Türkiye gururla izledikleri AKUTun yönetiminin bende olmasından güven duyuyordu. Ama AKUT'a darbe yapıldı" ifadelerini kullandı. 

"AKUT demokratik seçim yapmış, yeni Yönetim Kurulu, yeni başkan seçmiş yalanına kimse inanmasın" diyen ünlü dağcı şu ifadeleri kullandı:

Zorbalıkla, yalanla, iftirayla AKUT'un 20 yıllık kurum kültürü, etik değerleri yok edildi. Cumhurbaşkanlığı Müşaviri ve 3 ekip liderinin ve ekiplerinin başını çektiği bir operasyon yapıldı.

Cumhurbaşkanına en yakınlardan Orhan Karakurt'un başını çektiği kumpasla, FETÖcülükten yargılanan bir savcıyla, Cumhurbaşkanına hakaret ettim bahanesiyle 5 yıl hapisle tutuklamaya kalktılar, eşzamanlı, AKUTu tehdit ettiler, Nasuh gitmezse hiçbir kurtarmaya çıkamayacaksınız yerlerinizden atılacaksınız dediler.

Eğer Nasuh gitmezse, AKUT'un bir daha operasyonlara çıkarılmayacağını, ekiplerin yerleşkelerinden atılacağını, Ankara'daki işlerimizin engelleneceğini, Genel Merkezimizin elimizden alınacağı tehditlerini savuran Orhan Karakurt, hızını alamadı, Twitter'da bile açıkça tehdit etti.

İşbirlikçiler AKUT'u inanılmaz derecede böldü ve istifanla hiçbir şey değişmeyecek, yine sen yöneteceksin AKUT'u yalanını söyledi, hepsi. AKUT'u korumak için, daha 6 ay önce seçildiğim başkanlıktan istifa etmekten başka çözüm bulamadım ama önce Orhan'la pazarlık yapıp söz aldım.

'İŞBİRLİKÇİLERİN YALANINA İNANDIM'
Mahruki, "İşbirlikçilerin hiçbir şey değişmeyecek, 8. adam olarak yönetim kuruluna girecek, AKUTu yine sen yöneteceksin yalanına inandım ve Orhan Karakurt'tan da istifam halinde AKUT'un önünün açılacağı sözünü aldım. Hedefleri istifamla Saydun'a bıraktığım başkanlığı, Saydun'dan da alıp Recep'e vermekti" dedi. Mahruki istifasının devamında yaşananları ise "Orhan Karakurt ve işbirlikçiler, 20 yıl her seçimi kazanıp geldiğim başkanlıktan istifaya ikna ettikten sonra AKUT'un başına kendi adamlarını getirmek için çalışmaya başladı. AKUT Genel Merkezi ve Yönetim Kurulunun bulunduğu İstanbul'u, Anadolu ekipleriyle ayrıştırdı. Aramıza nifak sokuldu" ifadeleriyle aktardı.

AKUT Kurucusu Nasuh Mahruki sözlerine ek olarak çok sayıda ekran görüntüsü paylaştı. Bu ekran görüntülerinin çoğu Orhan Karakurt'un Mahruki'yi hedef aldığı Twitter mesajlarından oluşuyor.

AKUT'TAN AÇIKLAMA GELDİ
Nasuh Mahruki'nin gece saatlerinde yaptığı açıklamaların ardından öğle saatlerinde AKUT'tan da bir açıklama geldi. AKUT'un Twitter hesabından paylaşılan açıklamada "AKUT Arama Kurtarma Derneği Genel Kurulu’nda son iki seçime katılmamış olan Nasuh Mahruki, şu anda AKUT Arama Kurtarma Derneği’nin demokratik ve politika üstü duruşunu sorgulayamaz, açıklamaları ile derneğimize zarar veremez" denildi.

AKUT'un açıklaması şöyle:

AKUT Arama Kurtarma Derneği, misyonu gereği tamamen gönüllülük esası ile amatör bir çalışma ve profesyonel bir yaklaşım sürdürerek, kurulduğu 1996 yılından bu yana; yönetim organları, ekipleri, birimleri ve her bir gönüllüsü ile ülkemizde ve dünyanın farklı coğrafyalarında yaşanan afet ve acil durumlarda arama-kurtarma çalışmalarını yürütmüştür ve yürütmeye de devam etmektedir. Kuruluşundan bugüne kadar görev aldığı 3.466 arama-kurtarma operasyonunda, 27 ekibi ile 2.983 kişi ve 1.452 hayvanın hayatının kurtarılmasında, 398 kişinin cansız bedeninin tahliye edilmesinde hiçbir karşılık beklemeden görev almıştır. İçinde bulunulan Covid-19 döneminde de arama-kurtarma faaliyetlerine durmadan devam etmektedir.

Yıllardır kutsal bir görevi üstlenen, pandemi durumunda bile kendi hayatlarında yaşadıkları zorluklara rağmen, yardıma ihtiyacı olan canlılara yardım etmeye devam eden AKUT Arama Kurtarma Derneği, politika üstü bir kurumdur; çatısı altında politik konular konuşulmaz. Dernek Tüzüğü’nde de belirtildiği gibi AKUT siyasetle uğraşamaz. Bununla ilgili ciddi yaptırımlar mevcuttur. Tüm Yönetim Kurulu değişiklikleri demokratik koşullarda üyelerinin seçimleri ile gerçekleşmektedir. Son iki seçime katılmamış olan Nasuh Mahruki, şu anda AKUT Arama Kurtarma Derneği’nin demokratik ve politika üstü duruşunu sorgulayamaz, açıklamaları ile Derneğimize zarar veremez.

AKUT Arama Kurtarma Derneği’nin, kişiler arasındaki husumetlerin tarafı olmadığının bilinmesini isteriz.

AKUT Arama Kurtarma Derneği, Türk Milleti’nin güvenini kazanmış bir kurum olarak ülkemizde ve dünyada, ihtiyaç duyulan her an "Yardıma Uzanan El" olmak için çalışmalarını aralıksız sürmektedir. Ulusumuzun ve dünyanın AKUT Arama Kurtarma Derneği’ne olan güvenini boşa çıkartmamak adına din ve siyaset üstü tam bağımsız duruşundan ve Mustafa Kemal Atatürk’ün ilkelerinden her ne olursa olsun taviz vermeyecek ve görevine bu doğrultuda devam edecektir.

Kamuoyuna saygıyla bildiririz.