CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer,  Çin’de Aralık 2019’da başlayan koronavirüs pandemisi sürecinde Türkiye’deki müzeleri 124 bini yabancı olmak üzere 241 bin turistin ziyaret ettiğini açıkladı. Çakırözer ülkede ilk vakanın tespit edildiği 11 Mart’tan müzelerin kapatıldığı tarih olan 18 Mart’a kadar ise 6 bin 164 turistin ziyaret gerçekleştirdiğine dikkat çekti.

 Verileri CİMER başvurusu sonucu Milli Saraylar Dairesi Başkanlığı’nın verdiği yanıt sonucu elde eden  Çakırözer, şu değerlendirmeyi yaptı: “Salgın tedbirlerinin tüm dünyada Ocak ayında alınmaya başlamasına rağmen turistlerin epn yoğun olduğu tarihi alanların ziyaret kısıtlaması için Mart ayının sonu beklendi. Dolmabahçe’deki gişe görevlisinin şüpheli ölümünün ardından kapatma kararı alındı. Türkiye’deki koronavirüs vakalarının yurtdışı temas geçmişi düşünüldüğünde burada çok ciddi bir ihmal konusu. İhmali olanlar hesap vermeli.”

 ‘AYTAÇ YALMAN BENZERİ AÇIKLAMA’

 “Milli Saraylar’ın yanıtında 80 personelin çalıştığı Dolmabahçe Sarayı’nda çalışan bir gişe görevlisinin Mart ortasında ‘solunum yolu enfeksiyonu’ gerekçesiyle hastaneye kaldırılması  sonrasında ziyaret kısıtlaması getirildiği ve 17 Mart’taki şüpheli ölümü sonrasında da müzelerin kapatıldığı doğrulandı. Yazılı yanıtta korona tespit edilmediği belirtilen gişe görevlisinin ölüm nedenleri arasında ‘Akut solunum yolu enfeksiyonu ve inflüenzanın’ da sıralanması akıllara eski Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman’ın durumun getirdi. Yalman’ın da başta salgın nedeniyle ölmediği açıklanmış ama sonra yapılan tetkiklerde ölüm nedeni korona olarak açıklanmıştı.”

 ‘SARAYLARDA DUYDUĞMUZ 3-4 VAKA VAR’

 “Hatta Türkiye’de ilk vakanın açıklanması sonrasında bile bir hafta bekleniyor. Ne zaman kapatılıyor? Şüpheli bir ölümün ardından. O ölüm tek vaka değil. Saraylarda başka duyduğumuz en az 3-4 vaka var. Bu ihmallerde sorumluğu olanların derhal soruşturulması gerekiyor.”

MASKELİ ZİYARETÇİLER TWEETİ SİLİNMİŞTİ

Milli Saraylar İdaresi Mart ortasında yaptığı ve sonra sildiği bir sosyal medya paylaşımında Dolmabahçe Sarayı’nı yüzlerinde koronadan korunmak için taktıkları maskelerle ziyaret eden Tayvanlı turist kafilesinin fotoğrafına yer vermişti. Fotoğrafla yapılan paylaşımda “Dünyayı tehdit eden corona virüsü, turizm gelirlerini düşürse de tarihî mekânları ziyaret edenlerin oranı azımsanmayacak sayıda. Dolmabahçe Sarayı’nı maskeleriyle gezen Tayvanlı grup onlardan biri. Kristal merdiveni hayranlıkla inceleyen grup neşeli tavırlarıyla ilgili odağı oldu” ifadelerinin yer alması daha önce Çakırözer tarafından TBMM gündemine taşınmıştı. Bu paylaşım da gişe görevlisinin vefatının ardından kaldırılmıştı.

Dolmabahçe’deki gişe görevlisi 14 Mart’ta hastaneye kaldırılmış, 17 Mart’ta vefat etmişti.

 “Türkiye’de vakalara karşın tarihi alanların ziyarete kapatılması için 18 Mart’a kadar neden beklendi?” diye soran Çakırözer’e Milli Saraylar şu yanıtı verdi:  “15 Mart 2020 tarihi itibariyle önce ziyaret saatleri ve sayıları kısıtlanmış, 18 Marta 2020 tarihi itibariyle de başta Kültür Bakanlığı olmak üzere diğer kamu müzeleri ile eş zamanlı olarak tüm ziyaretler durdurulmuştur”.