CHP, İYİP, Saadet Partisi, Deva Partisi, Demokrat Parti ve Gelecek Partisi’nden temsilciler, ‘Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem’ için iki toplantı yaptı, genel ilkelerde uzlaşı sağlandı.

BirGün'den Yaşar Aydın, toplantıya ilişkin köşe yazısında, "Toplantıdan, Cumhurbaşkanı adayının uzlaşılan metni seçim öncesi kamuoyuna bir takvim eşliğinde duyurması eğilimi de çıktı" ifadesini kullandı.

MUTABAKAT SAĞLANDI
Yazıdan bir bölüm şöyle:

"Toplantılara, partilerin hukuk ve seçim işlerinden sorumlu isimler katılıyor. CHP’den Muharrem Erkek, İYİ Parti’den Prof. Dr. Bahadır Erdem, Saadet Partisi’nden Bülent Kaya, Demokrat Parti’den Bülent Şahinalp, DEVA Partisi adına Mustafa Yeneroğlu ve Gelecek Partisi’nden Ayhan Sefer Üstün toplantıda yer aldı.

Toplantı katılımcısı partilerden aldığımız bilgiye göre genel ilkelerde mutabakat sağlanmış durumda. Bunlar; güçler ayrılığı meselesi, siyasi partiler ve seçim yasasının demokratikleştirilmesi, Meclis’in güçlendirilmesi HSK yapısının değişmesi (Bakanın ve müsteşarın çıkarılması vb.) ve Cumhurbaşkanlığı’nın partisi-tarafsız olması gibi başlıklar. 

Aldığımız bilgiye göre toplantıdan çıkan bir diğer eğilim de Cumhurbaşkanı adayının uzlaşılan metni seçim öncesi kamuoyuna bir takvim eşliğinde duyurması oldu."