Musa Anter katledildiği sokakta anıldı. Polis, 27 yıl önce öldürülen gazeteci Ferhat Tepe’nin anmada fotoğrafının taşınmasını “yasak” gerekçesiyle engellemeye çalıştı.

Gazeteci Yazar Musa Anter, ölümünün 29’uncu yıldönümünde katledildiği Diyarbakır Yenişehir ilçesi Cumhuriyet Mahallesi 442’nci sokakta anıldı.

Yüzlerce polisin ablukaya aldığı sokağa gelen gazeteciler, polis engellemesiyle karşılaştı. Polis, Bitlis’te bulunan evinden çıktığı 28 Temmuz 1993’te kaçırılan ve 8 Ağustos’ta Elazığ’ın Hazar Gölü yakınlarında cenazesi bulunan Özgür Gündem Gazetesi muhabiri Ferhat Tepe’nin fotoğrafının taşınmasına engel olmaya çalıştı.

MA'da yer alan habere göre; fotoğrafa el koymak isteyen polis ile gazeteciler arasında yaşanan tartışmada, polis Ferhat Tepe’nin “yasaklı” olduğunu gerekçe gösterdi. Fotoğrafı vermeyen gazeteciler, anma boyunca polis gözetimine maruz kaldı.

'ETKİNLİĞİN SELAMETİ' GEREKÇESİ
Fotoğrafı taşıyan gazetecinin polislere “Neden yasaklı?” diye sorması üzerine, “Sen bu işleri bizden iyi biliyorsun, talimat bu yönde, sorma” yanıtı verdi.

Daha sonra gazetecinin engelleme nedenini sorduğu polis müdürü, 27 yıl önce katledilen Ferhat Tepe’nin örgüt bağının araştırıldığını belirterek, engellemenin anma etkinliğinin selameti için olduğunu savundu.

FERHAT TEPE KİMDİR?
Ferhat Tepe, Özgür Gündem gazetesi Bitlis muhabiriydi. Tepe, Bitlis Lisesi’ni bitirdikten sonra Özgür Gündem’de bir yıl muhabirlik yaptı ve üniversiteye hazırlandı.

28 Temmuz 1993’te Bitlis’te kaçırıldı, 4 Ağustos’ta Elazığ’ın Hazar Gölü kıyısında bir balıkçı tarafından ölü bulundu, 19 yaşındaydı. Faillerin bulunmasına yönelik adım atılmayınca aile, AİHM’e başvurdu. AİHM, Ferhat Tepe davası ile ilgili 9 Mayıs 2003’te karar verdi.

Mahkeme “yaşam hakkının ihlali hususunda etkin ve yeterli bir soruşturma yürütülmediği” ve “etkili bir iç hukuk yoluna başvurma hakkı”nın ihlal edildiği gerekçesiyle Türkiye’yi 14 bin 500 Euro ödemeye mahkum etti.