Kütahya’da bulunan Murat Dağı’nda özel bir şirketin altın ve gümüş araması yapması ve siyanür kullanarak altın ve gümüşü ayrıştırması için hazırlanan ÇED raporu onaylanmıştı. Bunun üzerine, 53 kişi ve kuruluş ile Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nin de müdahil olduğu davada mahkeme, ÇED olumlu kararını iptal etti.

Cumhuriyet'ten Arif Anbar'ın haberine göre; ÇED olumlu kararının iptaliyle birlikte peş peşe açıklamalar geldi. CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, başından bu yana davanın takipçisi olduklarını ifade ederek, “Murat Dağı havamızdır, gıdamızdır, suyumuzdur, muradımızdır, vazgeçmeyeceğiz, dedik. Murat Dağı için iptal kararı verildi. Haklı direniş her zaman kazanacak” diye konuştu.

TARIM TOPRAKLARI KİRLETİLMEYECEK
Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen ise Porsuk Çayı’na vurgu yaparak şunları söyledi: “En güzel, en haklı mücadelelerden biridir yaşam mücadelesi. Ve biz bir mücadeleden daha zaferle ayrıldık. İptali yönünde tarafı olduğumuz Murat Dağı davasında mahkeme ÇED olumlu kararını iptal ederek, çok önemli su kaynaklarını barındıran Murat Dağı'nın yok olmasına izin vermedi. Bu karar ile Porsuk Çayı ve Gediz başta olmak üzere iç Ege ve İç Anadolu tarım havzasını besleyen bu bereketli topraklar kirletilemeyecek.  İnanıyorum ki şehrimizin en bereketli topraklarına kurulması planlanan kömürlü termik santral projesi de en kısa sürede iptal olacaktır.

GEDİZ HAVZASI İÇİN ÖNEMLİ
Murat Dağı için mücadelemiz sonuç verdi” diyen Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt ise “Murat Dağı davasında mahkeme ÇED olumlu kararını iptal ederek, Gediz havzası için önemli olan Murat Dağı'nın yok olmasına izin vermedi. Havamıza, suyumuza, toprağımıza her zaman sahip çıkacağız” ifadelerini kullandı.

Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç ise şöyle konuştu: “Murat Dağı davasından müjdeli bir haber geldi. Mahkeme ÇED olumlu kararını iptal ederek, çok önemli su kaynaklarını barındıran Murat Dağı'nın yok olmasına izin vermedi.