Toplumsal Haber Merkezi

İstanbul'da mülteci çocuklar, TCDD'ye bağlı çalışan Marmaray'a kaçak bindikleri iddiasıyla şiddete maruz bırakıldı. Çocukları saçlarından çekerek trenden çıkarmaya çalışan güvenlik görevlileri, yaşananları kayda alan Hakan Tosun'u da engellemeye çalıştı.

Hakan Tosun, olayın görüntülerini Twitter hesabından paylaştı. Görüntüleri Marmaray Üsküdar İstasyonu'nda kaydettiğini belirten Tosun, yaşananları "Güvenlik görevlileri Marmaraya kaçak bildiklerini ve şikayet olduğunu iddia ettikleri 4 göçmen çocuğu saçlarından tutarak çıkarmak istiyor. Yolcular müdahale ediyor. Çekim yaptığım için de üzerime yürüyorlar" ifadeleriyle aktardı.

'PARAYLA ALAKASI YOK'
Paylaşılan videoda, güvenlik görevlilerinin çocukları trenden zorla çıkarmaya çalıştığı, trenin direğine tutunan çocukların ise ağladığı görülüyor. Trendeki yurttaşlar, şiddete kayıtsız kalmayarak güvenlik görevlilerine tepki gösteriyor. Bir yurttaş, "Niye çocuğu çekiştiriyorsun, çekme çocuğu. Niye saçını çekiyorsun" derken güvenlik görevlisinin "Emir emir. Saçını çekmiyorum, elbiseyi tutuyorum" dediği duyuluyor. Başka bir yurttaşın "Neyse ben veririm parasını" demesi üzerine güvenlik görevlisi "Parayla alakası yok" yanıtını veriyor.

Çocukların "Abi geçen gün de Sirkeci'de böyle yaptınız, dövdünüz bizi. Polisi bile aradık biz. Nasıl eve gideceğiz, Yenikapı'da evim" dedikleri duyuluyor.

YURTTAŞLAR ÇOCUKLARI KURTARDI
Hakan Tosun, yurttaşların direnmesi üzerine çocukların kurtarıldığını duyurdu. "Güvenlik görevlilerinin Marmaray'da çocuklara uyguladıkları şiddet videosundan sonra bir çok mesaj aldım. Mesajlarda 'Çocuklara ne oldu' sorusu oldukça fazla" diyen Tosun, "Cevap vereyim, yolcuların tepkisinden sonra güvenlik geri çekilmek zorunda kaldı ve çocuklar yollarına devam ettiler" ifadelerini kullandı.