CHP'nin 2018 seçimlerinde Cumhurbaşkanı adayı olan Muharrem İnce'nin parti kuracağı iddiaları son dönemlerde siyaset dünyasını hareketlendiren gelişmelerin başında geldi.

İnce'nin medyada çıkan bu haberleri yalanlamaması da parti kuracağı iddialarını güçlendirdi.

Independent Türkçe'den Ali Kemal Erdem'in edindiği bilgilere göre İnce'nin parti kurma konusundaki fikri güçlenmiş durumda.

'BİRİNCİ OLUR' SÖYLEMİ BİLİNÇLİ Mİ?
Siyaset kulislerine göre İnce'nin kuracağı iddia edilen partiye isim olarak şu ana kadar "Birinci", "Ulusal Sol" ve "Çağdaş" isimlerinin önerildi.

Bu isimlerin İnce ekibi içerisinde tartışıldığı iddia edildi.

Önerilen isimlerden şu ana kadar en çok beğenilenin "Birinci" olduğu ancak yeni tekliflerin tartışılması için son kararın sonraki aylara bırakıldığı kaydedildi.

İnce'nin yeni kurulacak partiyle ilgili olarak "4-5 ay içinde birinci olacak bir hareket kurulabilir" dediği iddiası basına yansımıştı.

"Ulusal Sol" ismine ise partiyi ulusalcı bir çizgide göstereceği, bu durumun Kürtler ve sosyalist kesim arasında antipati ile karşılanacağı gerekçesiyle ekip içinden itirazlar geldiği öğrenildi.

ÖNCE ÜÇ AY TÜRKİYE TURU
İnce'nin kafasındaki plana göre öncelikle Eylül, Ekim ve Kasım aylarında tüm Türkiye dolaşılarak neden yola çıkıldığı halka anlatıldıktan sonra Aralık ayı gibi partinin kuruluş dilekçesinin İçişleri Bakanlığı'na verilmesinin planlandığı, 2021 Ocak ayı gibi de partinin kuruluşunun ilan edilmesinin düşünüldüğü öne sürüldü.

TBMM'YE YAKIN GENEL MERKEZ
Yine kulislerdeki iddialara göre genel merkez için arayışa geçen İnce ve ekibinin Ankara'da Çankaya ilçesinde TBMM'ye yakın iki yeri inceledikleri iddia edildi.

YENİ YÜZLER ARANIYOR
İnce'nin çevresine "Küskünler hareketi olmayacağız" diyerek CHP yönetimine müzmin muhalifler yerine yeni isimlerle yola çıkmak istediğini söylediği belirtildi.

10 kişilik bir ekiple çalışan İnce'nin şu ana kadar aralarında kamuoyunda isimleri bilinen bir emekli general, bir eski belediye başkanı, bir ekonomistin de yer aldığı toplam 19 kişiye yeni kurulacak partide yer almaları için bizzat teklif götürdüğü iddia edildi.

Parti kurulması halinde halen CHP içerisinde olan ve İnce'ye yakın altı milletvekilinin geçebileceği de dillendirilen iddialar arasında.

CHP'li bazı belediye başkanlarına teklif götürüldüğü kaydedildi.

Teklif götürülen isimlerin genellikle temkinli yaklaştıkları, İnce'nin yeni partiyi kuracağını açıkça ilan etmesine kadar medyaya görüş beyan etmeme eğiliminde oldukları da söylendi.

Partinin finansmanının nasıl sağlanacağı sorularına karşın DEVA ve Gelecek Partisi'nin örnek gösterildiği, parti kurucularından sağlanacak finansmanla yola çıkılacağının belirtildiği öğrenildi.

ATATÜRKÇÜ KİMLİK VURGUSU
İnce ve ekibinin parti çalışmalarının hızlanmasının ardından kendilerinin yaşadığı ve küskünlüğe neden olan kişisel olayları vurgulamak yerine, Atatürk'e, laikliğe yeterince sahip çıkılmadığı, CHP'nin iktidarın baskılarına karşı sessiz kaldığı, muhalefet görevini yeterince üstlenmediği söylemine vurgu yapma, kişisel kırgınlıklardan dolayı değil ideolojik kaygılarla yola çıkıldığı mesajını verme kararı aldıkları öne sürüldü.

Partinin hedef kitlesinin CHP tabanından ziyade kimi anketlerde yüzde 30'lara varan kararsızlar olacağı, İnce'nin söylemleri ile sadece parti yönetiminin politikalarından rahatsız olan CHP'lileri değil, kararsızları ve sandığa gitmeyenleri kazanmayı amaçladığı belirtilmekte.

'BU SİSTEMDE BÖLEN OLMAM'
İnce'nin "CHP'yi bölen kişi" olma eleştirilerine katılmadığı ve çevresine "Parlamenter sistemde olsam evet ancak Cumhurbaşkanlığı sisteminde partiyi değil Başkan'ı seçiyoruz" dediği kaydedildi.

İnce'nin olası bir seçimde partisinin yüzde 12 oy alacağını iddia ettiği, "Bölmek bir yana bizim dışımızda CHP'den gireceklerle birlikte Meclis'e daha fazla Atatürkçü milletvekili girmiş olacak" dediği öne sürüldü.