Milli Savunma Bakanlığı, ABD Başkanı Joe Biden’ın 1915 olaylarını “soykırım” olarak tanımlaması üzerine Türkiye kamuoyunda başlayan “İncirlik Üssü kapatılmasın” tartışmalarına dâhil oldu.

Milli Savunma Bakanlığı kaynakları, İncirlik Üssü’nün TSK’ya ait Hava Kuvvetleri üslerinden biri olduğuna dikkat çekerek, “10’uncu Tanker Üs Komutanlığında ABD’nin dışında İspanya, Katar ve Polonya’ya ait unsurlar bulunmaktadır. Üs’ten Doğal Kararlılık Harekâtı da desteklenmektedir” dedi.

Milli Savunma Bakanlığı kaynakları, İncirlik Üssü’ne yönelik tartışmaları şöyle değerlendirdi:

İncirlik Üssündeki belirli tesislerin kullanımı, Türkiye ile ABD arasında 29 Mart 1980 tarihinde imzalanan Savunma ve Ekonomik İşbirliği Anlaşmasına göre yürütülmektedir. Bu anlaşma ”Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti, İncirlik’teki Türk Silahlı Kuvvetleri tesislerinde müşterek savunma tedbirlerine katılması için Birleşik Devletler Hükümetine izin verir” hükmüne haizdir.

İncirlik Üssü, TSK’na ait Hava Kuvvetleri Üslerimizden biridir, Türk Üssüdür, üzerindeki tüm tesislerle birlikte mülkiyeti Türkiye Cumhuriyeti Devletine aittir. Şanlı bayrağımız 24 saat gönderde çekilidir ve hiçbir zaman da inmemiştir.

İncirlik’te bulunan 10’uncu Tanker Üs Komutanlığı, hiyerarşik olarak Eskişehir’de konuşlu Muharip Hava Kuvveti Komutanlığına, daha sonra da Hava Kuvvetleri Komutanlığına bağlıdır. Üs Komutanlığı görev ve vazifesini, Üs Komutanının emir ve komutasında icra etmektedir.  10’uncu Tanker Üs Komutanlığında ABD’nin dışında İspanya, Katar ve Polonya’ya ait unsurlar bulunmaktadır. Üs’ten Doğal Kararlılık Harekâtı da desteklenmektedir.