Mirgün Cabas, yangını yerinde izledi. İnsanların nasıl koordine olduğunu anlatan Cabas yangına ilişkin, "ekipler birini söndürdüklerinde bir başkası iki adım ötede parlayıveriyor. Sisifos’un kayası gibi" dedi.

Gazeteci Mirgün Cabas, yangını yerinde izledi. Katıldığı bir programda ilçeler arasında gidip geldiğini söyleyen Cabas, soğutma çalışmalarının yetersiz olduğunu ancak buna insanların imkanının olmadığını söyledi. Cabas, sönen yangının mangal etkisinin devam ettiğini ve sönmüş görünen yerlerin rüzgarla beraber yeniden alevlenmeye başlayarak kısa sürede büyük bir yangına dönüştüğünü ifade etti.

Öte yandan Cabas, tanıklıklarını sosyal medyadan madde madde yazarak yangını söndürmede en çok çalışanların köylüler olduğunu belirtti.

Cabas, yangının her söndürüldüğünde rüzgar etkisiyle tekrar başladığını söyleyerek durumu Sisifos’un kayasına benzetti. Cabas, "rüzgar dinmedikçe, hava sıcaklığı normale dönmedikçe yangınlar bitmeyecek." dedi.

"Helikopterlerin katkısının sınırlı" olduğunu belirten Cabas, alanda neler gördüğünü şöyle aktardı:

"Yangın bölgesinde bugün gördüklerim.

1) günü köyceğiz tepelerinde geçirdim. çok sayıda, avuç içi kadar başlayıp büyüyen yangın çıkıyor. alev aldıkları anı bile görüyorsunuz

2) ekipler birini söndürdüklerinde bir başkası iki adım ötede parlayıveriyor. sisifos’un kayası gibi  

3) tomalar, itfaiye araçları, arazözler, küçük tankerlerle su taşıyan köylüler.. nasıl organize olduklarını anlayamadım. herkes işin ucundan tutuyor. bağırış çağırış yoluyla koordine oluyorlar

4) en kritik konu su… üç beş ton kapasiteli araçlar sürekli boşalıyor ama su da hemen yetişiyor bir şekilde. tomalar üç saat aralıksız çalışırsa şişiyor.

5) sorunca ogm, afad her şeye hakim, onlar uydudan görüyor dendi ama sahadakiler sağduyuyla ve işbirliğiyle götürüyorlar işi

6) gönüllüler… sayıca çoklar, çok gayretli ve iyi niyetliler ama doğrudan profesyonellere yardım etmedikleri sürece (hortum taşımak vs gibi) maalesef fazla yapacak iş yok.

7) söndürülen yerlerde soğutma çalışması için kullandıkları sırt pompaları bile çok yetersiz.

8) eli kazma küreğe daha yatkın köylüler daha çok iş yapıyor..

9) helikopterlerin katkısı sınırlı.

10) uçaklar her göründüğünde heyecan dalgasına yol açıyor ama rüzgar varsa onlar da sonuç almakta zorlanıyor.

11) rüzgar dinmedikçe hava sıcaklığı normale dönmedikçe yangınlar bitmeyecek."