Orman yangınlarıyla ilgili "sabotaj" ihtimalleri araştırılırken sosyal medyada göçmenleri ve PKK'yi hedef gösteren paylaşımlar ve haberler vatandaşı tahrik ediyor. Öte yandan "Ateşin Çocukları" adlı örgütün Kürtlere yapılanların intikamını almak için yaptıklarını söyleyerek bu yangınları üstlenmesi sivil çatışmaların tetiklenmesine sebep oldu. Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, söylentilere ve kara propangandaya dikkat çekerek konunun gittikçe tehlikeli boyutlara vardığını ifade etti.

Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, halk içinde yayılan kara propaganda nedeniyle köy girişlerinde sivil karakollar kurulduğunu ve bunların kolluk kuvvetleri gibi davranarak araçları durdurup çatışmaya girdiklerini söyleyerek tehlike konusunda uyardı.

Türkiye'de Ege ve Akdeniz sahilleri başta olmak üzere birçok ormanda çıkan yangın günlerdir kontrol altına alınamayarak  korkunç boyutlara ulaştı. 

Yangın, Muğla'ya bağlı Milas ilçesine de sıçradı.

Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, Nevşin Mengü'nün youtube kanalında gelişmelere ilişkin bilgi verdi.

Tokat, jeneratör, yanmaz eldiven, maske, yangın söndürme aletleri, hayvan yemi ve samana  çok acil biçimde ihtiyaçlarının olduğunu belirtti.

SİVİL KARAKOLLAR KURULDU

Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, kara propaganda yapıldığını ve bunların kötü olaylara sebep olduğunu belirterek konuya dikkat çekti.

Tokat, resmi araçta olduğu halde kendisinin bile durdurulduğunu belirterek "Biz bir yanda yangın sönürelim, bir yandan arka planda insanlara yardım edelim diye uğraşırken bir taraftan da kara propaganda ve söylentilerle toplumun kafası bulandırılarak farklı yönlere götürülen bazı durumlar başladı. İlk başlarda köylülerimiz, muhtarlarımız, gençlerimiz yangın tehdidine karşı köylerde nöbet tutmaya başladılar. Ancak filan yerden 4 kişi kaçmış, filan yerde şu şunu yapmış gibi söylentilerle köylerin girişlerinde sivil karakollar oluşmaya başladı. Kolluk kuvvetlerinin yetkisini kendinde görüp arbede yapan, sorgu sual yapan, ona buna dalan, çatışan.. olaylar çıkmaya başladı. Dün akşam Ören Köprüsü'nde beni bile, resmi araçta olmama rağmen durdurdular. Bu olaylar tehlikeli yerlere gidiyor. Köye girmek isteyen, oradan geçmek isteyenlerle çatışanlar oluyor." dedi. 

Tokat, halkı söylentilere karşı uyararak "Söylentilere kimse inanmasın, bizlerden ve resmi makamlardan gelen bilgilere kulak versinler" dedi.