Son yıllarda ikili ilişkilerinde büyük sorunlar yaşayan, 2020 yazında sıcak bir çatışmanın eşiğine gelen Türkiye ve Yunanistan liderlerinin dün uzun zamandan sonra ilk defa İstanbul’da bir araya gelmesi, komşu başkent Atina’da iyimser bir atmosfer oluşturdu. Yunanistanlı kaynaklar Türkiye-Yunanistan ilişkilerinin geleceğine, Ukrayna’daki gelişmelerin gölgesinde ihtiyatlı bir iyimserlikle yaklaşıyor. 

Duvar'dan Nikolaos Stelya'nın aktardığına göre söz konusu iyimser duruş çerçevesinde, Yunanistan basını haziran ayında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Atina’yı ziyaret edebileceği olasılığı üzerinde duruyor. Skai televizyonu ile başta CNN Yunanistan olmak üzere bazı basın kuruluşlarına yansıyan kulis bilgisine göre, dünkü görüşmede Erdoğan Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis'e 'üst düzey ikili görüşmelerin sadece kriz dönemlerinde gerçekleşmemesi gerektiği' görüşünü iletti. Bu bağlamda da, Erdoğan’ın Yunanistan’a resmî ziyaret olasılığı gündeme taşınmış oldu. 

Diğer yandan dünkü Erdoğan-Miçotakis görüşmesinden sonra sonbahar döneminde Yunanistan-Türkiye Üst Düzey İş birliği Toplantısı’nın beşinci oturumunun da yapılmasının önü açılmış oldu. Selanik’te gerçekleşecek toplantıda Türkiye’yi Erdoğan’ın temsil etmesi bekleniyor. 

UKRAYNA’DAKİ SAVAŞ İKİ KOMŞUYU BİR ARAYA GETİRDİ
Yunanistan basını son gelişmelerle ilgili olarak dün itibarıyla ilişkilerde 'yeni bir olumlu gündemin yaratıldığı' görüşünü öne çıkarıyor. Bu bağlamda, ilk etapta ikili ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi üzerinde durulacak. 

Efimerida ton Sintakton gazetesi, son gelişmelerle ilgili olarak Ukrayna’daki savaşın Atina ile Ankara’yı iş birliğine ittiği görüşünü dillendiriyor. Yunanistan tarafı bu bağlamda, ekonomik ilişkilerin canlandırılmasıyla beraber Ege’de bir dizi güven artırıcı önlemlerin de gündeme alınmasından yana. Gazete, Miçotakis'in Erdoğan'la görüşmesi sonrasında ilişkilerde yakalanan yeni olumlu sinerji hakkında Fener Ekümenik Patriği Bartholomeos’u bilgilendirdiği bilgisini de paylaşıyor.

Ethnos gazetesiyse, ilişkilerdeki yeni denkleme enerji konusunu da eklemlendiriyor. Gazeteye göre, enerji meselesi ikili ilişkilerin önümüzdeki süreçte canlanmasına katkıda bulunabilir. 

'GELİŞMELERİN SEYRİ ANKARA’YA BAĞLI'
Kathimerini gazetesi, Erdoğan-Mitsotakis görüşmesiyle ilgili yayınladığı köşe yazısında “Açık iletişim kanallarına sahip olmak açıkça yararlıdır. Benzer şekilde, mevcut anlaşmazlıklara rağmen ikili ilişkilerde iyileşme için gerçekten de büyük bir manevra alanı söz konusu” yorumunda bulunuyor. 

Söz konusu yazının devamında, “Yunanistan'ın deniz hukukunun ilgili hükmünü uygulayarak karasularını 12 mile uzatma hakkını kullanması durumunda devreye girecek olan Türkiye Millet Meclisi'nin Casus Belli kararı gibi retorik veya kurumsal tehditlerle önemli adımların atılamayacağı açıktır” mesajını da vererek, ilişkilerdeki olumlu değişimin Ankara’ya bağlı olduğu görüşünü öne çıkarıyor.