MetroPOLL anketine göre, AKP'lilerin yarısından fazlasının, ülkücü mafya Sedat Peker'in yayınladığı videolardan haberi olmadığı belirlendi. Videoların tümünü izleyenlerde en yüksek oran ise HDP seçmeninin.

MetroPOLL Araştırma 'Türkiye'nin Nabzı Mayıs 2021' anketinin sonuçlarını paylaştı. 

Katılımcılara "Sedat Peker'in YouTube'daki videolarını izlediniz mi?" sorusu yönetildi. Videoların tümünü izleyenlerin oranı yüzde 23,6 olarak ölçüldü. "Bir kısmını" izleyenlerin oranı yüzde 25,1 olurken, "Hayır izlemedim ama haberdarım" diyenlerin oranı yüzde 13,8'de kaldı. "Videolardan haberim yok" diyenlerin oranı ise yüzde 37,4 olarak belirlendi.

Videoların izlenme oranının partilere göre dağılımında ise ilginç sonuçlar ortaya çıktı. Peker'in iddialarının birçoğunda AKP yöneticilerin özne olmasına karşılık AKP seçmenin yüzde 51,5'i "videolardan haberim yok" dedi. Videolardan haberi olmadığını söyleyen Saadet Parti seçmeni oranı yüzde 29,4, MHP seçmeni oranı yüzde 28,7, HDP seçmeni oranı yüzde 23,2, CHP seçmeni oranı yüzde 20,7, İYİ Parti seçmeni oranı yüzde 19,9 olarak ölçüldü.

Videoların tümünü izlediğini belirtenlerde en yüksek oranı yüzde 48,2 ile HDP seçmeni aldı. Saadet Partili seçmen yüzde 41,2, İYİ Partili seçmen yüzde 34, CHP'li seçmen yüzde 29,3 oran ile tüm videoları izlediğini belirtti. AKP'lilerin sadece yüzde 16,1'i MHP'lilerin ise 15,3'ü tüm videoları izlediğini ifade etti.

Şirketin sahibi Özer Sencar, Twitter hesabından yaptığı değerlendirmede, "Sedat Peker’in videolarının tamamını izleyen veya kısmen izleyenler bakımından 18-40 yaş grubu ile 41 ve üzeri yaş grupları arasında fark olmadığını gördük" ifadelerini kullandı.

Sencar, Sedat Peker'in videolarını izleyenlerin yaşa ve eğitim durumuna göre dağılımını da açıkladı. Sencar, "İzlenme yaşa göre farklılık göstermiyor ancak eğitim seviyesine göre belirgin şekilde farklılaşıyor" dedi. Ankete göre videoların tümünü izleyenlerin yüzde 18'i ortaokul mezunu ve altı, yüzde 26,6'sı lise mezunu, yüzde 38,9'u üniversite mezunu ve üstü olarak ölçüldü. "Videolardan haberim yok" diyenlerin ise yüzde 49,2'sinin ortaokul mezunu ve altı, yüzde 24,9'unun lise, yüzde 14,5'inin ise üniversite ve üstü eğitim seviyesinde olduğu tespit edildi.