Toplumsal Emek

Kocaeli Dilovası'ndaki İsveç firması Systemair HSK'da sendikalaştıkları için tazminatsız 'ücretsiz izin' adı altında işten atılan metal işçilerinin 24 Kasım'da Ankara'ya yürüyeceklerini duyurmasının hemen ardından Kocaeli Valisi, yemedi içmedi gösteri, yürüyüş ve toplantıları yasakladı. Bu yasak kararının diğerlerinden farkı pazar günü, valiliğin de çalışmadığı bir günde apar topar alınmış olması. Ancak DİSK'e bağlı Birleşik Metal İşçileri Sendikası, yasağı tanımadıklarını ve "ferman valinin ise yollar bizimdir" diyerek yürüyüşü başlatmakta kararlı olduklarını açıkladı.

Kocaeli Valiliği'nin açıkladığı karara göre 22 Kasım'dan başlayarak bir ay süreyle kent genelinde toplantı, gösteri ve yürüyüşler yasaklandı. Gerekçe olarak da AKP iktidarının her fırsatta kullanmaktan çekinmediği koronavirüs salgını gösterildi.

BİRAZ CESARETİN VARSA VALİ BEY!
Yürüyüş ve keyfi yasak kararıyla ilgili açıklama yapan Birleşik Metal-İş, "Vali bey biraz cesaretiniz ve vicdanınız varsa sizi yasaları tanımayan patronlara karşı sendikalaşan işçileri işten çıkartmayı ve cezalalandırmak için ücretsiz izne göndermeyi yasaklamaya davet ediyoruz" dedi.

"Ferman valinin ise yollar bizimdir" diyen sendika, "Tüm işçileri ve dostlarımızı Salı günü saat 10:00'da yürüyüş başlangıç yerine davet ediyoruz" dedi. 

Yürüyüşün çağrı afişi ise şöyle:

Kocaeli Valisi metal işçisinin Ankara yürüyüşünü engelleme peşinde