Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, faiz indirimi kararının ardından doların yükselişiyle ilgili T24'ten Barış Soydan'a konuştu.

Soydan'ın aktardığına göre Kavcıoğlu, eylül ayında dolarda yaşanan yükselişin yarısından fazlasının Amerikan Merkez Bankası kararları ve Amerikan Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell'ın açıklamalarıyla ilişkili olduğunu düşünüyor.

Karar sonrasında Türkiye'den bir miktar yabancı sermaye çıkışı yaşandığını, bu tutarın 2 milyar dolar civarında olabileceğini kaydeden Kavcıoğlu, bununla birlikte dolarda hızlı bir yükseliş için zemin olmadığı düşüncesinde.

'CARİ AÇIKTAKİ AZALMA VE TL MEVDUATLARDAKİ ARTIŞ'
Yazıda "Kavcıoğlu, göreve geldiği mart ayından bu yana Türk Lirası mevduatların yaklaşık 225 milyar lira arttığını belirtiyor. Bunun uygulanan para politikasına duyulan güvenin sonuçlarından biri olduğu düşüncesinde. Cari açığıysa bu yıl 15 ila 20 milyar dolar civarında tuttuklarını belirterek geçmişte Türkiye'nin 70 milyar dolara ulaşan cari açık rakamları gördüğünü hatırlatıyor. Türk lirasının yaz aylarında dolar karşısında değer kazanmasında bu iki gelişmenin önemli etkisinin olduğunu vurguluyor. Özetle Kavcıoğlu, eleştirilere rağmen para politikasında işlerin rayında gittiğini savunuyor" denildi.

'GIDA FİYATLARINA PARA POLİTİKASININ ETKİ ETMESİ ZOR'
Soydan, "enflasyon yüksek kalırken faizlerin indirilmesinin fiyat istikrarını daha da bozacağı eleştirilerini" hatırlatması üzerine Kavcıooğlu'nun "Merkez Bankası'nın para politikasının enflasyonu tek başına indirmeye yeterli olmadığını, özellikle gıda fiyatlarına para politikasının etki etmesinin çok zor olduğunu" belirttiğini aktardı. Buna göre Kavcıoğlu "Enflasyonla mücadeleyi sürdüreceklerini ama özellikle gıda fiyatları için sadece Merkez Bankası'nın değil tüm kesimlerin sorumluluk üstlenmesi gerektiğini" söyledi.

Faiz indirimi konusundaysa Kavcıoğlu'nun "Faizin önemli olduğunu ama reel sektörün sorunlarını da anlamak gerektiğini" söylediğini aktaran Soydan, yazısında "Ekonominin bir bütün olduğunu, reel sektörün yüksek faizden çok dertli olduğunu ekliyor. Müteahhitlerin yüksek faize yönelik tepkisini hatırlatıyor ve pek çok sektörün aynı rahatsızlığı yaşadığını aktarıyor" diye belirtti.

Yazıya göre Kavcıoğlu, bir yıl içinde rezervlere yaklaşık 50 milyar dolara yakın para geleceğini öngörüyor. Hedefi, Swap (para takasıyla başka bankalar veya başka ülke merkez bankalarından borç alınan dövizler) hariç rezervlerin pozitife geçmesi.