Eskişehir’in Sivrihisar İlçesi'nin Buhara Mahallesi'ne, kısa süre önce, yok denecek kadar öğrenci olmasına rağmen tam donanımlı devasa iki okul yapılmıştı. Hatta çevre köylerdeki ilkokul öğrencileri, kendi okullarından alınıp Menzil tarikatının merkezlerinden biri olan Buhara’ya yapılan okula gönderilmek istenmişti. Ancak veliler duruma isyan etmiş ve çocuklarının eski okullarına devam etmelerini sağlamışlardı.

SÖZ VERİLDİ AMA YAPILMADI

Yok denecek kadar öğrencisi olan Buhara’ya tam donanımlı devasa iki okul birden yapılması, bunun yanında Eskişehir’in merkezinde okul sorununun yaşanması 'Bu kadarına da pes' dedirtti. Eskişehir’de okul sorunu olan mahallelerden bir tanesi de, 50 binin üzerinde nüfusu barındıran Emek Mahallesi. 2017’de yıkılan, ama söz verildiği halde yenisi yapılmayan ve başka bir okul binasına taşınan Emek’teki 24 Kasım İlköğretim Okulu’nun Okul Aile Birliği Başkanı Hacer Erten, “Çok zorlanıyoruz. Okul giriş çıkışları sıkıntılı oluyor. İdaremiz yeni okul binası için uğraş veriyor, ama yetkililerden adım atan yok” diye konuştu.

BİR BİNADA İKİ OKUL

“Bizim okulumuzu, Gündüzalp Ortaokulu binasına taşıdılar, yan yana okul tabelası astılar. Şu an aynı binada iki okul ve iki yönetim var. Bakın, saat 14.00’te ders başlıyor ve 19.00’da bitiyor. Yıkılan okulumuzda saat 9.00’da başlıyordu ders ve sağlıklı bir eğitim ortamı vardı. Şu an çocuklarımız eve geldiğinde hiçbir etkinlik veya ders yapamıyorlar. Yemeklerini yiyip hemen uyuyorlar” diyen Erten, “çoğu zaman kazalar da meydana geliyor. Hatta bir çocuğumuza araba çarpıyordu, zor kurtardık. 800 öğrenci var, bunun iki katı veli var. Yani okul çıkışı kapıda bin 500, bin 600 kişi oluyor, büyük bir kaos oluyor burada. Gündüzalp Ortaokulu’nda da bir o kadar öğrenci var” ifadelerini kullandı.

PARA YOKSA BUHARA’YA NASIL YAPILDI?

2019’da sorunun çözümü için yetkililerle toplantı yaptıklarını söyleyen 24 Kasım İlkokulu Okul Aile Birliği Denetleme Kurulu Üyesi Musa Kabakçı da, “71 Evler’deki ETİ Maden İşletmeleri ilkokulunda Odunpazarı İlçe Kaymakamı Turgay Hakan Bilgin tarafından düzenlenen toplantıda bu sorunu görüştük. Hatta Odunpazarı İlçe Milli Eğitim Müdürü Kürşad Önder Ceylan da toplantıdaydı. Bize, yıkılan okulun alanına ya da Gündüzalp Ortaokulunun üst kısmında bulunan boş arsaya ilkokul yapmayı düşündüklerini söylediler. Ancak herhangi bir gelişme yok. Gündüzalp Ortaokulunun oradaki arazi kamuya ait. Ancak yıkılan okulun alanı ise şahsa ait ve onlarca kişinin hissesi var. Hissedarlar içerisinde, 3 tane müteahhit var, bunu İlçe Milli Eğitim Müdürümüz de söyledi. Hadi yıkılan okulun alanına hissedarlar ve müteahhitler nedeniyle yeni okul binası yapılamıyor. Ama Gündüzalp Ortaokulu’nun oradaki boş kamu arazisine niye okul yapılamıyor? Bunu sorunca da, bize diyorlar ki: Para yok” diye konuştu. 

ÇOCUKLARIN DENGESİ BOZULDU

Düzensizlik nedeniyle öğrencilerin dengesinin bozulduğunu da söyleyen Musa Kabakçı, “Biz zorlanıyoruz, çocuklarımız zorlanıyor. Saat 13.50’de Gündüzalp Ortaokulu öğrencileri çıkıyor. Aynı anda bizim çocuklarımız giriyor. Aynı binada iki okul birden hizmet veriyor. Sıralar, malzemeler, çocuklarımızın yaş grubuna göre değil. Yani 7 yaşındaki bir çocukla, 14 yaşındaki çocuk bir olur mu? Bizim çocuklarımızı akşamcı yaptılar. Tek binada iki okul yönetimi var.