Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, CHP’nin son cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce ile “Bin Günde Memleket” hareketi hakkında konuştu. İnce, başlattığı hareketin siyasi parti olup olmayacağına milletin karar vereceğini söyledi.

Muharrem İnce’nin, “Millet hem iktidardan hem de muhalefetten rahatsız. Gençler gelecekten umutsuz” değerlendirmelerinde bulunduğunu aktaran Selvi, şunları kaydetti:

Muharrem İnce, CHP’ye sert eleştiriler yönelttikten sonra ‘Memleket Hareketi’ni ilan ederek Türkiye’yi gezmeye başladı.

Şimdiye kadar 46 il gezmiş. 81 ili ve Tarsus, Akhisar, Bandırma gibi büyük ilçeleri gezmekte kararlı. İnce, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’ndan sonra ise “manifesto”nun yazımına başlıyor. Kurucular kurulu listesinin hazırlıkları da başlayacak. Muharrem İnce ile bundan sonraki yol haritasını konuştum. Gezdiği yerlerde halk ne diyor, Memleket Hareketi bir siyasi partiye dönüşecek mi, Türkiye için yeni olarak ne söyleyecek; hepsini sordum.

Gezdiği yerlerdeki gözlemlerini de sordum.

1. “Millet hem iktidardan hem de muhalefetten rahatsız” dedi.

2. Gençlerin gelecekten umutsuz olduğunu söyledi.

“Bu ülkenin gizli bir potansiyeli var. Onu ortaya çıkarmak için bu hareketi başlattım” dedi.

MANİFESTONUN YAZIMINA BAŞLIYOR
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı törenlerinden sonra bir açıklama yapacağını, ardından “manifesto”nun yazımına başlanacağını açıkladı. Manifestonun yazımının yılbaşına kadar tamamlanması bekleniyor. Yeni yılla birlikte yine Türkiye’ye bir mesaj verecek. Peki bu hareket siyasi partiye dönüşecek mi? “Siyasi parti olup olmayacağımıza millet karar verecek” dedi. 81 il ve büyük ilçeleri gezdikten sonra parti kurup kurmamaya karar vereceklerini söyledi. Onun için bir “kurucular kurulu” belirleyecekler.

BU İŞ PARTİYE DÖNÜŞÜR MÜ?
Muharrem İnce’yi başından beri takip ediyorum. Kendisine bir rota çizmiş durumda. Bu yolun sonu bir siyasi partiye gider. Ama belli ki doğru bir zamanlamayı belirlemek istiyor.

Muharrem İnce tecrübeli bir politikacı. Ancak mevcut siyasi tablodan memnun değil. “Kısır çekişmelerden uzak olacağız. Yeni bir siyaset tarzı. Yeni bir siyaset dili ve yeni siyasi kadrolarla ortaya çıkacağız” diyor.

ESKİ SİYASİLER OLMAYACAK
Muharrem İnce sürekli olarak, “yeni bir siyaset” vurgusunu yapınca, CHP’de yıllardır birlikte siyaset yaptığı arkadaşlarının yeni siyasi harekette yer alıp almayacaklarını sordum. Önce “Bu hareket bir küskünler hareketi değil. Bu hareket bir Muharrem İnce hareketi değil” deme gereği duydu. Eski siyasilerle ilgili soruma gelince, ona “Yeni isimler olacak” diye yanıt verdi. Muharrem İnce birlikte siyasi hareket başlattığı isimleri, “rahatını bozan insanlar” olarak tanımlıyor. “Deneyimli bir siyasetçi olarak iyi eğitimli insanlardan bir kurucular kurulu kurmak istiyorum” diyor.

HAREKETİNDE KÜRT VAR MI?
Muharrem İnce’ye, “Hareketinde Kürt var mı?” diye sormuşlar. “Bilmiyorum” yanıtını vermiş. “Çünkü sormaya utandım” demiş. “Sağcı-solcu demeden, iyi yetişmiş gençleri bir araya getirip ülkenin potansiyelini ortaya çıkarmaya çalıştığını” anlattı. “Sağ-sol kavramları eski kavramlar, modası geçmiş kavramlar. Türkiye’nin huzura, mutluluğa ve refaha ihtiyacı var. Gençlerin sadece diploma değil, meslek sahibi olduğu bir Türkiye’ye ihtiyaç var. Biz eskinin demode kavramlarına takılmadan çağdaş bir ülkeyi, bağımsız bir yargıyı inşa etmek için yola çıktık. Bunun için mücadele vereceğiz” dedi.

BİLİM ADAMI İLE ÇOBAN
Muharrem İnce, yeni rolünü, laboratuvarda aşı çalışması yapan bilim adamı ile Ağrı’daki çobanın kabiliyetlerini bir araya getirmek olarak tanımlıyor. “Bu ülkenin mesleğini, işini çok iyi yapan insanlar var. Laboratuvarlarda çalışan çok değerli bilim adamlarımız var. Ağrı’da koyunlarına çok iyi bakan bir çoban var. Konya’da çok iyi peynir yapan köylüler var. Ankara’da çok iyi doktorlar var. İstanbul’da çok başarılı girişimciler var. Bu gizli potansiyeli bir araya getirip, bir siyasi hareket başlatmayı hedefliyorum” diyor.