Sürpriz bir kararla Boğaziçi Üniversitesi rektörlüğünden alınan Melih Bulu’nun azledilmesiyle ilgili süreç aydınlanıyor. Gazeteci İsmail Saymaz, Melih Bulu’nun YÖK Başkanı Yekta Saraç’ın devreye girmesiyle görevden alındığını ileri sürdü. 

Prof. Melih Bulu, Boğaziçi Üniversitesi rektörlüğüne atandıktan 195 gün sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yine bir gece yarısı kararnamesiyle görevden alındı. Protestolar sırasında Prof. Bulu’nun arkasında duran Erdoğan’ın neden karar değiştirdiğini Sözcü Gazetesi yazarı İsmail Saymaz köşesine taşıdı. YÖK’te Bulu’dan kaynaklı bir rahatsızlık olduğunu aktaran Saymaz, “Çünkü Bulu, Boğaziçi Üniversitesi’ndeki huzursuzluğu aylardır giderememişti. Akademisyenler ve öğrenciler direniyordu. Toplum onları destekliyordu. Geçen hafta Bulu’ya yönelik intihal iddialarına ilişkin rapor YÖK’e ulaştı. Usulen bu raporlar YÖK’ün Denetim Kurulu’na havale edilir, kuruldan rapor istenir, görüş doğrultusunda savunma alınıp karar verilirdi. Bu kez YÖK Başkanı Yekta Saraç inisiyatif aldı. YÖK Genel Kurulu’nu olağanüstü topladı. Toplantıda Bulu’nun görevden alınması için görüş birliğine varıldı” dedi.

Görevden alınma kararının ardından Saraç’ın derhal Beştepe’ye giderek Erdoğan’ı bilgilendirdiğini ifade eden Saymaz, Bulu’nun devam etmesinin üniversiteye, YÖK’e ve Cumhurbaşkanlığı’na zarar vereceğini söylediğini ileri sürdü. Saraç’ın yeni eğitim yılı beklenirse protestoların kitleselleşebileceği yorumunda bulunduğunu ileri süren Saymaz, bu gelişme üzerine Erdoğan’ın bir gece yarısı kararnamesiyle Bulu’yu görevden aldığını ifade etti.

Öte yandan Bulu’nun yerine yardımcısı Prof. Naci İnci vekaleten atandı. YÖK ayrıca rektör adayları için başvuru ilanı açtı.

İşte Saymaz’ın “Boğaziçi’ndeki kelepçe söküldü” başlıklı yazısındaki ilgili bölüm:

Boğaziçi Üniversitesi’nin partili rektörü Prof. Dr. Melih Bulu, dün Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile görevinden alındı. Oysaki Bulu, 2 Ocak’ta protesto eylemleri başladığında kendisinden çok emindi.

“Kriz altı aya biter” demişti. Gerçekten tahmin ettiği gibi oldu. Altı ayın sonunda Bulu gitti. Kriz bitti.

YÖK RAHATSIZDI

YÖK’te bir süredir Bulu’dan kaynaklı rahatsızlık vardı. Çünkü Bulu, Boğaziçi Üniversitesi’ndeki huzursuzluğu aylardır giderememişti. Akademisyenler ve öğrenciler direniyordu. YÖKToplum onları destekliyordu.

Geçen hafta Bulu’ya yönelik intihal iddialarına ilişkin rapor YÖK’e ulaştı. Usulen bu raporlar YÖK’ün Denetim Kurulu’na havale edilir, görüş doğrultusunda savunma istenerek karar verilirdi.

Bu kez YÖK Başkanı Yekta Saraç inisiyatif aldı. Önceki gün YÖK Genel Kurulu’nu olağanüstü topladı. Toplantıda Bulu’nun görevden el çektirilmesi için görüş birliğine varıldı. Saraç, derhal Beştepe’ye giderek Erdoğan’ı bilgilendirdi. Bulu’nun devam etmesinin üniversiteye, YÖK’e ve Cumhurbaşkanlığı’na zarar vereceğini söyledi. Saraç’a göre yeni eğitim yılı beklenirse protestolar kitleselleşebilirdi. Erdoğan da gece yarısı Bulu’yu görevden aldı.

YÖK kaynakları şöyle diyor:

Bulu, otorite sağlayamadı. Eylemleri sönümlendiremedi. Düzeleceği yönünde kanaat oluşmadığı için inisiyatif kullanıldı.