HDP Van Milletvekili Murat Sarısaç, Servet Turgut ve Osman Şiban’ın helikopterden atılması ve işkenceye uğramasına dair Meclis'e araştırma önergesi sundu.

Önerge üzerine konuşan Sarısaç, Şiban ve Turgut’un helikopterden atıldığını belirterek, “Bu açıkça öldürmeye teşebbüstür. Köylüler de açıkça sizi tararız şeklinde tehdit edilmişlerdir. Turgut ve Şiban’dan ancak iki gün sonra haber alınabildi. İkisinin de ağır yaralı hâlde Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesinin yoğun bakım ünitesinde oldukları anlaşıldı. Şimdi, vicdan yoksunu ve Kürt düşmanı AKP’ye sesleniyorum. Servet Turgut helikopterden atıldı, yirmi gün sonra da vefat etti. Yine, şu Kürt’ün de gözlerine iyi bakın, bu da Osman Şiban. O da helikopterden atıldı ve şu an hafızası yerinde değil. Bu çünkü sizin eseriniz” dedi.

‘HELİKOPTERDEN ATILDIKLARI TEYİT EDİLMİŞTİR’
İktidarın yaşananlar karşısında sessiz kalmasına tepki gösteren Sarısaç, “Görgü tanıkları, daha ilk günden helikopterden atıldıklarını belirtirken hastanenin epikriz raporuyla bu teyit edilmiştir. Raporlar Osman Şiban’ın yüksekten düşme şikâyetiyle acil servise getirildiğini kaydederken Şiban’ın helikopterden düşme sonrası acil servise getirildiği bilgisine yer verilmiştir. İşkence sonucunda Osman Şiban hâlâ hafıza kaybı yaşıyor. Servet Turgut ise yirmi gün yoğun bakımda kaldıktan sonra hayatını kaybetmiştir” diye konuştu.

‘KORKUYORSUNUZ’
Helikopterden atılmayı belgeleyen Mezopotamya Ajansı (MA) muhabirleri ile Jinnews muhabirlerinin gözaltına alınmasına da tepki gösteren Sarısaç, “Çünkü suçlusunuz, gerçeklerden korkuyorsunuz çünkü Kürt düşmanlığı öyle bir noktaya vardı ki Kürt’ün cenazesini gömme hakkına, yasını tutma hakkına, taziyesini kurma hakkına bile tahammüle edemiyorsunuz” diye belirtti.

Sarısaç’ın kürsüde yaptığı konuşma esnasında AKP sıralarından sesler yükseldi.

CHP: TBMM ARAŞTIRSIN
CHP grubu adına konuşan Bülent Tezcan kürsüde söz alarak, “Öyle bir Türkiye ortada ki hukukun üstünlüğü sıralamasında 128 ülke içerisinde 124’üncü sıradayız. Sondan 4’üncüyüz, sondan 4’üncü. Türkiye’yi hukukun üstünlüğünde sondan 4’üncü yapan, başsavcısının balayına gitmeden önce sarayın önünde temenna ettiği bir ülkede işkence iddiaları her zaman ortada olacaktır. Türkiye Büyük Millet Meclisinin görevi bunu cesaretle araştırmak ve üzerine gitmektir. O yüzden bu araştırma önergesine destek vereceğimizi bildiriyorum” şeklinde konuştu.

AKP’Lİ AYDOĞDU: ARAŞTIRILIYOR
AKP Aksaray Milletvekili Cengiz Aydoğdu da jandarma ve valiliğin kendi içinde idari soruşturma başlattığını belirterek şunları söyledi: “İşkence de bir insanlık suçudur. Van’da bahsedilen olay 1 yarbay, 2 asker; 3 şehidimizin olduğu bir olayın iltisaklı, onun bir parçası olarak gelişen bir olay. Evet, bir olay yaşanmış ve savcılık resen soruşturma başlatmış; Jandarma kendi içinde, valilik kendi içinde idari soruşturma başlatılmış. Ben burada tekrar ediyorum: Türkiye bizim ortak sevdamız, Kürtler de bizim kardeşimiz, vatandaşımız; sizler de bu Parlamentonun, bu devletin bir parçasısınız. Ve şu anda bütün adliye çalışıyor, idari soruşturma devam ediyor. Eğer işkence varsa biz de sizin kadar bu işin karşısındayız ama biz bir devletiz, söylentiyle, ithamla hareket edemeyiz. Herhangi haber ajansının iddialarıyla, manipülasyonlarıyla hareket edemeyiz. Bizim iktidarımız döneminde işkenceye sıfır tolerans hayata geçmiştir.”

ÖNERGE AKP VE MHP OYLARIYLA REDDEDİLDİ
Önergenin gerekçesinde, yaşamını yitiren Servet Turgut ile Osman Şiban’ın helikopterden atılmaları avukat ve görgü tanıklarının ifadesi ve hastane raporlarıyla teyit edildiği belirtildi. Önergenin gerekçesinde, “Türkiye’de faillerinin kolluk güçleri olduğu iddia edilen işkence ve kötü muamele vakaları artarken sürdürülen ‘cezasızlık rejimi’ toplumsal endişeleri derinleştirmektedir. Bunun son örneği Van’ın Çatak ilçesinde Servet Turgut ve Osman Şiban’ın 11 Eylül 2020 tarihinde gözaltına alındıktan sonra helikopterden atılması vakasıdır” denildi.

Önergenin devamında şu ifadelere yer verildi: “Bugün Şiban halen hafıza kaybı yaşarken Turgut ise yaşamını yitirmiştir. Buna karşın siyasi irade ve yargı beklenen refleksi göstermemiştir. Bu nedenle iki kişinin helikopterden atıldığı vakanın araştırılması ve işkenceye karşı sürdürülen cezasızlık politikasının sonlandırılması amacıyla Meclis Araştırması açılması için gereğini arz ve teklif ederiz.”

CHP’nin desteklediği önerge, AKP ve MHP’nin oylarıyla reddedildi.