AKP’nin baroların yapısını hedef alan ve “çoklu baro” sistemini öngören teklifi, Meclis Adalet Komisyonu’nda görüşülecek. Aralarında Ankara ve İzmir gibi illerin de olduğu birçok baro başkanının komisyona katılma talebi, komisyon başkanı tarafından reddedildi.

Komisyon toplanmadan önce, salonda bulunan sandalyeler dışarı çıkarılırken, salonda sadece komisyon üye sayısı kadar sandalye bırakıldı. Normal işleyişte komisyonlara üye olmayan milletvekilleri de katılıp, görüş bildirebiliyordu.

Kanun teklifinin Meclis’teki ilk görüşmeleri TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu salonunda gerçekleşiyor. TBMM Adalet Komisyonu’nda başlayan görüşmelerin ilk dakikalarında salonun yetersizliği ve fiziksel mesafe kuralının uygulanmayışı tartışma yarattı.

Meclis’teki Komisyon salonunda iktidar milletvekilleri fiziksel mesafe kuralına göre bir oturma düzeni alırken muhalefet vekillerinin komisyon görüşmelerine etkin biçimde katılmasını sağlayacak önlemler alınmadı.

Muhalefet milletvekillerinin salonun durumuna dair itirazları ardından görüşmelere 15 dakika ara verildi.

Komisyon toplantısına aralarında İstanbul, Ankara, Trabzon barosu başkanlarının olduğu 7 baro başkanının katılmasına TBMM Adalet Komisyonu Başkanlığı tarafından ret yanıtı gelmişti.

Baro başkanları geçen hafta da teklifi protesto etmek için Ankara’ya savunma yürüyüşünde bulunmuş, Ankara girişinde yürüyüşleri engellenmişti.

'ÖLECEĞİZ BURADA ÖLECEĞİZ'
CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker, baro başkanlarının toplantıya katılma talebinin reddedildiğini söyledi. Bazı milletvekilleri Coronavirus salgını sırasında gerçekleştirilen görüşme üzerine komisyon salonundaki kalabalığa işaret ederek “öleceğiz burada öleceğiz” dedi.

BASINA SINIRLAMA
Ayrıca komisyon toplantısını basın sadece açılışta izleyebilecek. Komisyonun bulunduğu yerde güvenlik görevlileri bulundurulurken, olağanüstü bir hareketliliğin olduğu gözlemlendi.