Toplumsal Haber Merkezi

TBMM Başkanı Mustafa Şentop’un imzasını taşıyan yasa teklifi Meclis’e sunuldu. Teklif ile; 27 Mayıs 1960 askeri darbesinde Yüksek Adalet Divanı’nın aldığı kararlar yok sayılacak. Yeni düzenlemeyle mağdurların ailelerine tazminat hakkı geliyor.

Teklifin genel gerekçesinde, 27 Mayıs 1960 askeri darbesinin "milletin özgürleşme iradesine olduğu kadar kalkınma çabasına da engel olmuş bir tertip olduğu" ileri sürüldü.

Gerekçede, 27 Mayıs 1960 askeri darbesiyle 15 Temmuz darbe girişimi bir tutularak "Meşum bir hadise ve hastalıklı bir geleneğin ilk örneği olarak 27 Mayıs 1960 askeri darbesinde cisimleşen tavır, Türkiye'nin o tarihten itibaren mücadele ederek gerilettiği ve fakat her an kendisine karşı müteyakkız olunması gereken bir anlayışın ürünüdür. Bu anlayışın her an fırsat aradığı, son olarak, TBMM'nin dirayetiyle ve aziz milletimizin cesaretiyle alt edilen 15 Temmuz 2016 hain darbe girişiminde açık ve uyarıcı bir biçimde görülmüştür" denildi.

Gerekçede, 27 Mayıs 1960'teki darbenin sonunda kurulan Yüksek Adalet Divanı tarafından gerçekleştirilen Yassıada yolsuzluk yargılamalarında Başbakan Adnan Menderes, Bakanlar Fatin Rüştü Zorlu ve Hasan Polatkan'ın idam edildiği anımsatıldı.

AKP'NİN AKLI 18 YILDIR NEREDEYMİŞ?
Hukukçu Ömer Faruk Eminağaoğlu teklifi ve gerekçelerini Twitter hesabından eleştirdi. "Daha düne kadar hatta hala daha idamları savunan AKP'den 27 Mayıs idamları için yasa teklifi..." diyen Eminağaoğlu, "Peki AKP'nin aklı 18 yıldır nerde imiş... İdamlara her zaman her koşulda hayır... Siyasi sömürüye de her zaman her koşula hayır!" ifadelerini kullandı.

DENİZLERİN İDAMLARINA ELLERİ GİTMİYOR AMA
Yassıada yargılamaları için teklif hazırlayan AKP'nin Deniz Gezmiş'lerin, Erdal Eren'in idamı konusunda bir teklife imza atmaya eli gitmediğini vurgulayan Eminağaoğlu, "Yüzde 0,1 oy getireceğini düşündüğünde kuşkusuz bir gün buna da imza atar. Ama sakın bu konuya dokunmasın. O yaşananların saygınlığına el atmasın" dedi.

YAŞANAN ACILARI SÖMÜRMEYİN
Eminağaoğlu "kısaca" diye not düşerek özetlediği açıklamasında "Olağanüstü dönemlerdeki, yargı bağımsızlığına aykırı mahkemelerdeki yargılamalar her zaman sorun. O zaman tüm AKP dönemi de masaya yatmalı! Yaşanan acılar sömürülmesin. Ya da bu işin sonu iktidarların oy devşirme hesabıyla nerelere(!) varacak. Çok riskli bir adım" ifadelerini kullandı.