Toplumsal Haber Merkezi

Mardin Büyükşehir Belediyesi’nde kayyum döneminde yaşanan usulsüzlük ve yolsuzluklara ilişkin incelemelerde bulunan Mülkiye müfettişlerinin Mardin Cumhuriyet Başsavcılığı’na yaptıkları suç duyurusunun ardından başlatılan soruşturmalar sürüyor. Müfettişler, dönemin kayyumu Mustafa Yaman hakkında da suç duyurusunda bulundu. 'Görevi ihlal' suçundan müfettişlerin soruşturma başlattıkları ve hakkında fezleke düzenledikleri Mustafa Yaman’ın yargılanması için İçişleri Bakanlığı'nın izni bekleniyor.

Yaman, İçişleri Bakanlığı tarafından ilk olarak 17 Kasım 2016’da kayyum olarak atanmış; ardından bu görev kendisine 19 Ağustos 2019’da ikinci kez verilmişti. Belediyedeki usulsüzlük ve yolsuzlukların ardından müfettişlerin yaptığı incelemeler sonucunda Yaman’a “denetim görevini ihlal etme” suçlaması yöneltildi. Yaman hakkındaki soruşturma, yeğeni Yunus Emre Akça ile dönemin Kent AŞ. Genel Müdürü Mehmet Bulut, belediye bürokratları ve iş insanlarının olduğu 14 kişi hakkında açılan dava soruşturması kapsamında başlatıldı. Ancak Mustafa Yaman'ın dosyası vali olması nedeniyle ayrıldı.

BİR BUÇUK MİLYONLUK YOLSUZLUK
Soruşturma kapsamında Yaman, Kamor Millet Bahçesi projesiyle alakası olmamasına rağmen Sedir Çam Ormancılık Gıda Nakliyat Turizm LTD. ŞTİ.’ye yapılmayan işin yapılmış gibi gösterilip, sahte faturalarla 1 milyon 471 bin 897 lira ödenmesindeki 'denetim görevini ihlal' etmekle suçlandı. Mülkiye müfettişlerinin incelemeleri sonucunda Mustafa Yaman hakkında “görevi ihlal” suçundan soruşturma başlatılıp, fezleke hazırlandı. Dosyasının bir örneği Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilen Yaman'a ilişkin İçişleri Bakanlığı’nın yargılama izni vermesi bekleniyor. Yaman hakkında hazırlanan fezlekeyi Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına gönderen savcılığın bir sonraki adım olarak İçişleri Bakanlığı’ndan soruşturma izni talep etmesi gerekiyor. Ancak şu ana kadar bu yönde bir adım atılıp atılmadığı bilinmiyor.

‘TÜM TALİMATLARI KAYYUMDAN ALDIK’
Soruşturma kapsamında yargılanan diğer bürokratlar, tüm talimatları Kayyum Mustafa Yaman’dan aldıklarını belirtirken, sanıklar arasında bulunan patron Şerif Acar, rüşvet verdiğini kabul etti. Farklı zamanlarda Yaman’a yakın isimlere toplamda 3,6 milyon lira rüşvet verdiğini söyleyen Acar, Yaman’ın bindiği arabanın da rüşvet parasıyla alındığını söyleyerek ihalesinin iptal olmaması için Yaman’a “cebir ve tehdit altında 2 milyon 300 bin liraya” yakın rüşvet verdiğini söyledi.

‘TEK SEFERDE 30 MİLYON LİRA KAZANDIM’
Dönemin Kent AŞ. Genel Müdürü Mehmet Bulut da duruşmada hakkındaki suçlamalara karşı kendini savunurken tüm talimatları Yaman’dan aldıklarını iddia etti. Kızıltepe İçme Suyu ve Alt Yapı Projesinin Elazığlı patron Adnan Yüksel’in sahibi olduğu firmaya 45 milyon lira bedelle verildiğini, Yüksel’in de 15 milyon lira bedelle işi başka firmaya devrettiğini anlatan Bulut, firmanın tek seferde 30 milyon lira kazandığını söylemişti. Bulut da mahkeme salonunda yolsuzluğu Kayyum’un zoruyla yaptığı iddia etti.