AKP Genel Sekerteri, Fatih Şahin 31 Mart yerel seçimlerinden önce bir televizyon kanalında yaptığı açıklamalarda, Mansur Yavaş'ın belediye başkanı seçilmesi durumunda, belediyeye 'terör örgütü' üyelerinin alınacağını iddia etmişti. Olayın üzerine Yavaş'ın, karalama kampanyalarına maruz kaldığını kaydederek açtığı manevi tazminat davası, mahkemece reddedildi.

Davanın reddinin ardından Ankara Büyükşehir Belediyesi bir basın açıklaması yayınladı. Açıklamada, yerel mahkemenin Fatih Şahin’in sözlerine ilişkin vermiş olduğu kararın hukuka aykırı olduğu ve kararın istinafa taşınacağı ifadelerine yer verildi.

Açıklamanın tamamı şu şekilde:
"AK Parti Genel Sekreteri Fatih Şahin, 31 Mart yerel seçimlerden önce 23.02.2019 tarihinde bir televizyon kanalında yayınlanan programda, Sayın Mansur Yavaş hakkında gerçek dışı ve itibar sarsıcı ifadeler kullanmıştır.

Bu ifadelerle Sayın Mansur Yavaş’ın 'terör örgütleri'yle beraber hareket ettiği ve 'terör örgütleri'ne bilerek yardımcı olduğu kastedilerek kendisinin kişiliği ve itibarının zedelenmesi amaçlanmıştır. Ortada somut bir kanıt, makul bir dayanak olmadan öne sürülen bu iddialardan sonra yerel seçimleri kazanan ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı olan Mansur Yavaş’ın yönetim anlayışı tüm çevrelerden destek görmüş ve bu iddiaların geçersizliği bir kez daha ortaya çıkmıştır.

Fatih Şahin’in sarf ettiği hakaretamiz ifadeler yargıya intikal etmiş ve Ankara 25. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde görülmekte olan Manevi Tazminat davasında, 28.01.2020 tarihli duruşmada hukuka aykırı olarak davanın reddine karar verilmiştir. Gerekçeli karar ise henüz yazılmamıştır. Hiçbir kanıta dayanmayan, Mansur Yavaş’ın kişilik haklarına ve itibarına zarar verme amacıyla söylenen bu hakaretamiz sözlerin ifade özgürlüğü sınırlarını açıkça aştığı ve hukuk düzeninin bunu korumayacağı yerleşik yargı kararlarıyla sabittir.

Anayasa Mahkemesi 07/07/2015 tarih 2014/6128 sayılı başvuru no’lu kararında; siyasetçilerin daha geniş hoşgörülü olmak zorunda olmalarının, Anayasa'nın 26/2 fıkrasında belirtilen "şöhret ve haklarının" korunmayacağı anlamına gelmediğini belirtmiştir. Belirtmek gerekir ki ifade özgürlüğü sınırsız değildir.

Başta siyasi kişiler olmak üzere, en geniş hâlde dahi ifade özgürlüğünün, kişilerin itibarına zarar verecek boyuta ulaşmaması gerekir. Bu gereklilik, temel hak ve hürriyetlerin; kişinin topluma, ailesine ve diğer kişilere karşı ödev ve sorumluluklarını da ihtiva ettiğini belirten Anayasa'nın 12. maddesinin ikinci fıkrasından doğan bir zorunluluktur. (AYM; Fatih Taş, B. No: 2013/1461, 12/11/2014)

Hal böyle iken yerel mahkemenin Fatih Şahin’in sözlerine ilişkin vermiş olduğu karar hukuka aykırıdır. Gerekçeli karar yazılır yazılmaz Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın avukatları tarafından istinaf kanun yoluna başvurulacaktır.

Bu karar sonrası hukuksuzluğa göz yumulmayacak gerekirse, AYM ve AİHM’e de başvuru yapılacaktır. Hiç kimseye, ülkesini seven bir politikacının, terör örgütü mensuplarını desteklediği şeklinde bir iftira atma hakkı verilemeyeceği açıktır."