CHP'li Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç, Süreyyapaşa Vakfı üzerindeki Maltepe Cemevi’nin, belediye şirketi olan MATAŞ AŞ’ye devredilmesi üzerine açıklamalarda bulundu.

Devir kararına tepki gösteren Alevi dernekleri ortak bir bildiri yayınlamıştı. Bildiride “Maltepe Cemevine bir ticari işletme gözüyle bakılması Alevi toplumuna ve inancına hakarettir” ifadeleri kullanılmış, Ali Kılıç’a da tepki gösterilmişti.

BELEDİYE BAŞKANINDAN AÇIKLAMA
Maltepe Belediye Başkanı Kılıç, derneğin tepki göstermesi üzerine açıklama yayımladı. Kılıç açıklamasında, “Alevi toplumunun ‘saf ve temiz’ inancını kullanarak kendilerine yeni rant kapısı sağlamaya çalışan bu sorumsuzlar, Maltepe Belediyesi ve yönetimini, haksız ve mesnetsiz iddialarla karalama kampanyası ile yıpratmak istemektedirler” ifadelerini kullandı.

Ali Kılıç’ın açıklaması şöyle:

Son yıllarda özellikle toplumun bir kesiminin inancının sürekli biçimde suistimal edildiği bir süreç yaşıyoruz.

1992 yılında temeli atılan ve deyim yerindeyse tam 22 yıl “sahipsiz cenaze” gibi ortada kalan Cemevi inşaatını, Maltepe Belediyesi imkanları ile tamamlayarak halkımızın hizmetine sunmak için başlattığımız çalışmalar daha sona ermeden; bina birileri tarafından işgal edilmiştir.

Kamuya ait olan bu binayı işgal edenlere karşı başlattığımız hukuki süreç devam etmektedir.

Alevi toplumunun ‘saf ve temiz’ inancını kullanarak kendilerine yeni rant kapısı sağlamaya çalışan bu sorumsuzlar, Maltepe Belediyesi ve yönetimini, haksız ve mesnetsiz iddialarla karalama kampanyası ile yıpratmak istemektedirler.

İnşaat devam ederken bu alana girip binayı işgal edenler, yaptıkları hukuksuzluğun hesabını yargıda mutlaka vereceklerdir.

Defalarca yapılan görüşmelerde ‘İşgale son verin, Cemevi’ni bitirip hizmete açalım’ dememize rağmen bir kaç cenaze yıkayarak para kazanma derdinde olan bu kişiler, Alevi toplumunu yalan yanlış iftiralarla kandırabileceklerini zannetmektedirler.

Yoldan çıkmış olan bu kişilere bir kez daha kamuoyu önünde çağrıda bulunuyoruz.

Burası inşaat alanıdır, işgal edilen bina kamu malıdır; Burayı bir an önce boşaltın! 

Tam bir buçuk yıldır inşaat çalışmamız engellendiği için binayı tamamlayıp halkın hizmetine açamıyoruz. Bu haliyle, inşaat alanında toplu ibadet ve cenaze töreni düzenlenemez. Aksi takdirde, inşaat alanında meydana gelebilecek her türlü kazadan üç-beş kişiden ibaret olan bu işgalciler sorumlu tutulacaktır.

İnşaat tamamlanıp, bina açılana dek; Alevi toplumunun inanç hizmetleri, Maltepe Belediyesi ekiplerince ÜCRETSİZ olarak verilecektir.

Maltepe Cemevi, halkın hizmet alma hakkı olan bir alandır. Rant grubunun çıkarları uğruna inancı gözardı edip hukuksuz olarak kullanabilecekleri bir kazanç kaynağı değildir!

Alevilerin ibadetlerini yerine getirebilecekleri Cemevi’nin tamamlanmasını ötelemeye kimsenin hakkı yoktur.

Maltepe Belediyesi olarak barışçıl elimizi bir kez daha uzatıyoruz. Gelin bu işgale son verin.

Belediye olarak Maltepe Cemevi’nin bir an önce halkın hizmetine açılması için bütün imkan ve olanaklarımızla çalışacağımızı kamuoyuna saygıyla duyuruyoruz.

Saygı ve dostça selamlarımla.