Kıdem tazminatı ve ücret alacaklarını alamadıkları için Manisa’nın Soma ve Karaman’ın Ermenek ilçelerinden Ankara’ya yürümek isteyen maden işçilerinin oluşturduğu heyet, dün TBMM’de AKP Grup Başkanvekili Özlem Zengin ile görüştü. Zengin’den sorunun çözüleceği sözü alan madenciler, bugün Manisa’nın Kırkağaç Çamlığı’nda bekleme kararı aldı. İşçiler Salihli’den Kırkağaç Çamlığı’na giderken yol üzerinde yine jandarma tarafından durduruldu.

İşçilerin örgütlendiği Bağımsız Maden-İş Örgütlenme Uzmanı Başaran Aksu, Kırkağaç Çamlığı’nın jandarma tarafından çevrildiğini belirterek, Manisa Valisi’nin durumdan haberi olmasına rağmen kendilerine izin verilmediğini söyledi. Aksu, “Biz söze güvenerek yola çıktık. Burada bir arbede olmayacak. Eğer yasadışı bir şey yapıyorsak, hepimiz direnmeden gözaltına alınmayı kabul ediyoruz” dedi.

COP KULLANMAYIN KÖR ARKADAŞLARIMIZ VAR
Jandarmadan, kendilerini gözaltına alacaklarsa cop kullanmamalarını rica eden maden işçisi Hasan Oğcu, “Gözü kör olan insanlarımız var. Komutanlarımız bunun bilincinde olsun. Biz elimizi kaldırırız. Tutuklanacaksak eğer hak uğrunda gideriz” diye konuştu.

DÜN ENGELLİ MADENCİYİ POLİS KONUŞTURMADI
Dün AKP Grup Başkanvekili Özlem Zengin ile görüşen heyet, TBMM’ye 100 metre uzaklıkta bulunan Madenci Anıtı önünde görüşmenin sonucuyla ilgili bilgi vermek istedi, ancak yürüme engelli olan İdris Sarıkaya ve görme engelli Ali Kandemir'in de aralarında bulunduğu 4 kişilik heyet polis tarafından engellendi.

Maden kazası sonrasında kör kalan maden işçisi İdris Sarıkaya, görüşmeyle ilgili olarak ANKA'ya konuştuğu sırada bir sivil polis Sarıkaya'nın önündeki mikrofonu çekti. Ardından 4 kişilik madenci grubu itilerek, Manisa'dan geldikleri araca doğru götürülürken, polisin "Yeterince reklam olduk" demesi dikkat çekti.

Salihli'de bekleyen işçiler Zengin ile görüşmenin sonucuna ilişkin basın açıklaması yapmıştı. Bağımsız Maden- İş Örgütlenme Uzmanı Aksu, Zengin'in "10 gün içerisinde mutlaka samimi bir inisiyatif alacağı" sözünü de aktarmıştı. Sonuç alana kadar Kırkağaç Çamlığı'nda bekleyişlerini sürdüreceklerini belirten Aksu, Manisa Valisi'yle de gerekli görüşmelerin yapıldığını ve valiliğin de durumu uygun gördüğünü kaydederek şu açıklamayı yapmıştı:

Biz bu müzakere sürecini aktif bir şekilde Kırkağaç Çamlığı'nda bekleyeceğiz. Biz başından beri Uyar Maden işçilerinin çok haklı bir davaya sahip olduğunu bu sorunun aslında geçmişte çoktan çözülmesi gerektiğini defalarca ifade ettik. Ancak kimse sesimizi bugüne kadar duymadı.