Milli Mücadele kahramanlarından Mustafa Necati Bey'in Milli Eğitim Bakanlığı'na bağışladığı binaya, Cumhuriyet karşıtlığı ile bilinen ve Atatürk'e "Firavun" diyen Nuri Pakdil'in adı verilerek, "Nuri Pakdil Edebiyat Müzesi" tabelası asıldı.

Son Kale İzmir’den Mustafa Akbaş’ın haberine göre; Altay Spor Kulübü'nün kurucusu, Atatürk'ün yakın çalışma arkadaşı ve eski Milli Eğitim Bakanı Mustafa Necati'nin yeğeni olan ve İzmir’de yaşamını sürdüren Işık Doğusoy, gelişmelerden duyduğu rahatsızlığı dile getirdi.

'HERKESE KIZDIM KENDİME DE'
Doğusoy, “Mustafa Necati’nin evini Bakanlığa bağışlayan kardeşleriydi. Ben Mustafa Necati’nin abisinin torunuyum. Annemden, onun da babasından duyduğu, Mustafa Necati’nin ve Atatürk’ün hikayelerini dinleyerek büyüdüm. Tüm ömrünü ülkesi için harcamış bir büyük devrimcinin, Cumhuriyet devrimcisinin ismini yaşadığı evden silip, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Atatürk’ü içselleştirememiş birinin adını vermişler. İlk duyduğumda, büyük üzüntü duydum, herkese kızdım, kendime de... Bizler bu vatanın evlatlarıyız, hiçbirimiz bu vatana borcumuzu tam olarak ödeyemedik” diye konuştu.

'ÇOCUKLARIMA VASİYETİM...'
İzmir’in bağrından çıkan Mustafa Necati’ye bugüne kadar tam anlamıyla sahip çıkılıp; fikirlerini, yaptıklarını anlatılıp öğretilseydi bugünlere gelinmeyeceğini vurgulayan Doğusoy, “Bakanlığa ilk itiraz Yeni Kuşak Köy Enstitüleri’nden yapıldı. Sonrasında kurucusu ve ilk başkanı olduğu Altay Spor Kulübü ve dernekleri, bağımsız medya kuruluşları, siyasetçiler, yazarlar destek verdi, sosyal medyada da ciddi bir kamuoyu oluştu. Çok üzüldüm, adaletin yerini bir gün mutlaka bulacağına inanıyorum. Mustafa Necati’nin ismi, yeniden yaşadığı eve verilecektir. Çocuklarıma vasiyetimdir” ifadelerini kullandı.

'ÇOBAN ATEŞİNİ HARLADILAR'
Mustafa Necati’nin yeğeni Doğusoy, şöyle devam etti:

Ancak şunu da söylemek isterim; sayelerinde harf devrimini yapan, öğretmen eğitimini merkezine koyan, köy enstitülerinin temelini atan, karma eğitimi başlatan Mustafa Necati’yi tanımayan, tanıdıkça fikirlerine ve yaptıklarına hayran olmayan kalmadı! Çoban ateşini harladılar.

Herkes, Altay Spor Kulübünün kuruluş amacını, Kuvayi Milliye kalpağını ilk kimin giydiğini, İzmir işgalinden bir gün önce İzmir Maşatlık’ta neler olduğunu, Kurtuluş Savaşı mücadelesinin nasıl başladığını öğrendi. Yukarıya baktığımda, annemin Necati amcasıyla birlikte bana gülerek baktığını görüyorum. Ve son olarak, vatana borcumuzu ödemede, her daim yanımızda olan ve fırsat veren İzmir vekilimiz sayın Murat Bakan’a teşekkürlerimle.

'HEPİMİZ ATATÜRK’ÜN YOL ARKADAŞI MUSTAFA NECATİ’NİN ÇOCUKLARIYIZ'
Diğer yandan, Işık Doğusoy ile birlikte, 6 Ocak 2018 tarihinde, İzmir’in Bayındır İlçesi’nde Milli Mücadele kahramanı Mustafa Necati adına kütüphane kurulmasına öncülük eden CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan ise siyasi iktidara yüklendi. CHP’li Bakan, “Ebedi başkomutanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün yol arkadaşı, Kuvayı Milliyeci Mustafa Necati; hukukçu, Cumhuriyet’in ilk Adalet Bakanlarından, İzmir Atatürk Lisesi’nde öğretmen, Cumhuriyet’in ilk Milli Eğitim Bakanlarından… Altay Spor Kulübü’nün, Çocuk Esirgeme Kurumu’nun, Köy Enstitüleri’nin kurucularından… Harf Devrimi olduğunda Milli Eğitim Bakanı… Mustafa Necati’yi anlatmaya sayfalar yetmez. Mustafa Necati, Milli Eğitim Bakanıyken apandisit patlaması sonucu yaşamını yitiriyor. Cumhurbaşkanı Atatürk’ün, Mustafa Necati’nin vefatı üzerine çok üzüldüğünü, ağladığını biliyoruz. Bunu ilk kez Falih Rıfkı Atay’ın 1968’de yayınladığı Çankaya kitabında okuyoruz. Cumhuriyet’in idealiyle büyümüş, Cumhuriyet’in ilke ve değerlerini yaşatmak için mücadele eden bizler, hepimiz Atatürk’ün yol arkadaşı Mustafa Necati’nin çocuklarıyız” dedi.


(Fotoğrafta: Mustafa Necati'nin isminin kaldırıldığı kültür evi)

İZMİR’İ AYAĞA KALDIRMIŞTI
Ankara’daki Mustafa Necati’nin isminin kaldırılması İzmir’de büyük yankı bulmuştu. “Change.org” üzerinden imza kampanyası başlatan Altay taraftarları, “Altay Spor Kulübümüzün kurucusu, ilk başkanı, eski bakanlardan, Kuvvacı rahmetli Mustafa Necati’nin Milli Eğitim bakanlığına bağışladığı evinin, müze yapıldıktan sonra, isminin değiştirildiğini basından takip ediyoruz. Bu durum biz Altay taraftarlarını derinden üzmüştür. Altay taraftarlarının içinde her partiden, kurumlardan arkadaşlarımız vardır. Durumun düzeltilmesini arz ederiz" ifadelerine yer vermişti.

Bunun üzerine Altay Spor Kulübü’nden de bir açıklama yapılmış, “Mustafa Necati’nin isminin kaldırılmasının kabul edilemez” olduğu vurgulanmıştı.