Serdar Yüce

CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu’nun yaklaşık üç ay önce ayrıldığı eşi, Twitter’da kendi adını taşıyan “Özge” ismiyle açtığı hesaptan, saat 23.53’de bir konuşma kaydı paylaştı. Özge Erdoğdu, Aykut Erdoğdu ile konuşmasını ve diyalog esnasında kendi görüntülerini içeren kaydı, “Bu kaydı 3,5 ay önce aldım. Eski eşim Aykut Erdoğdu’nun Tuba Torun la ilişkisini öğrendikten hemen sonra… Aykut Erdoğdu beni Tuba ile ilişkisi olmadığına ikna etmeye çalışırken, ‘50 kişi ile yatmış’ dedi. Daha sonra 50 kişi ile yattı dediği Tuba Torun ile evlendi!” metniyle paylaştı. Aykut Erdoğdu, bu paylaşımdan yaklaşık 3,5 saat sonra, sabah 03.23’te Twitter’dan yaptığı paylaşımda, eski eşinin açıklamalarının ardından “hastaneye kaldırıldığını” duyurduğu CHP Yüksek Disiplin Kurulu üyesi olan eşi Tuba Torun’dan “yaşattıkları için” özür diledi.

Ancak mesele, özellikle de CHP içinde böyle bir özürle geçiştirilecek gibi değil. Konunun tamamına yakını 'özel hayat' olarak değerlendirilse de tarafların partili kimlikleri ve Erdoğdu'nun kayıttaki ifadeleri CHP'de net adımların atılmasını zorunlu kılıyor. CHP koridorlarında bunun aksini söyleyene rastlamadık...

ŞATAFATLI BİR DÜĞÜN
Aykut Erdoğdu ile evliliğinden bir çocuğu bulunan Özge Erdoğdu ile Aykut Erdoğdu yaklaşık üç ay önce ayrıldılar. CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu, yaklaşık iki hafta önce, 11 Haziran Cumartesi günü CHP Yüksek Disiplin Kurulu üyesi avukat Tuba Torun ile İstanbul’da evlendi. İstanbul Beşiktaş'taki ultra lüks bir otelde evlenen çiftin nikahını, kendisi hakkında da çeşitli parti içi taciz iddiaları bulunan CHP'li Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat kıydı. Çiftin şatafatlı düğünü medyada ve sosyal medyada epey bir tartışılmıştı.

'BEŞ KEZ KILIÇDAROĞLU ARADIM'
Düğünün üstünden iki hafta geçmeden, Aykut Erdoğdu'nun eski eşi, dün gece yarısında söz konusu görüntüleri paylaştı. Kayıtta Erdoğdu, yardımcı olduğunu vurguladığı Tuba Torun’un CHP Parti Meclisi’ne girmesi için beş kez Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nu aradığını söylüyor. Erdoğdu, kurultay boyunca kendisi için oy topladığını vurguladığı Tuba Torun’un Parti Meclisi’ne girmesi için kendi adını listeye koymadığını anlatıyor.

Tuba Torun, Aykut Erdoğdu'nun ayrıldığı eşinin paylaşımlarından bir süre sonra, daha önce herkese açık Twitter hesabını, sadece onayladığı takipçilerinin görebileceği "korumalı" statüye aldı. Aykut Erdoğdu'nun açıklamalarından sonra, Twitter'da "Özge" adıyla açılan konuşma kaydının paylaşıldığı hesap da kapatıldı. Erdoğdu'nun 'hastaneye kaldırıldı' dediği eşi Tuba Torun'un sağlık durumuyla ilgiliyse henüz bir detaya ulaşılamadı.

PARTİDE DEPREM ETKİSİ
Ulaştığımız bilgiler ise CHP'de işlerin epey karıştığı. Bir ivme yakalayan ve sıkı bir seçim hazırlığı yapan CHP içinde bu ses kaydının etkisi büyük oldu. Tuba Torun'un Aykut Erdoğdu'nun baskısıyla liyakatsiz bir şekilde partide yükseltilmesi özellikle orta ve alt kademe yöneticilerle parti üyelerinde büyük moral bozukluğu yarattı. Partinin yerellerdeki yöneticileri ise, bu ifşanın sokak çalışmalarında karşılarına sık sık çıkacağından endişeli. Bir yerel yönetici "Özel hayat kimseyi ilgilendirmez. Ama vatandaşın durumu genelleştirmesi ve CHP'de işlerin böyle yürüdüğünü düşünmesi tek başına bize oy vermemesi için yeterli" dedi. Meclis'teki kaynaklarımız ise, CHP grubunda da büyük bir moralsizlik olduğunu, ayrıca kimsenin bundan sonra yaşanacaklarla ilgili bir bilgisi olmadığını aktardı. 

GENEL MERKEZ NE ADIM ATACAK?
CHP Genel Merkez koridorları da tümüyle bu ifşanın etkisi altında. Şimdiye kadar hiçbir yönetici, konuyla ilgili bir basın açıklaması yapmadı. Genel Merkez kaynaklarına göre, gün içinde çeşitli toplantılar yapıldı ve akşam saatlerinde ortaya çıkan tabloyla ilgili bir açıklama yapılması bekleniyor. Toplumsal'a konuşan kaynakların tümü, Aykut Erdoğdu'nun önünde tek seçenek olduğunu söylüyor; istifa etmesi. Toplumsal'a "Moralimiz çok bozuk, konuşacak bir şey yok" diyen bir CHP yöneticisi, "istifadan başka bir şey çıkacağını düşünmüyoruz" yorumunu yaptı. Aynı şekilde ortadaki şaibenin dağıtılması için Tuba Torun'un da CHP Yüksek Disiplin Kurulu üyeliği görevinden istifa etmesi masada en öne çıkan seçenek. 

CHP'DE TANJU ÖZCAN TEPKİSİ
Öte yandan bazı CHP'liler ise, sığınmacılarla ilgili tavrı nedeniyle hakkında parti içi soruşturma başlatılan Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan'ın süreciyle bu ifşayı karşılaştırıyor. Tanju Özcan'ın Bolu'da yerel dinamikleri gözeterek politika yaptığını ve CHP'nin bu sayede elinde tutamayacağı bir ilde gitgide kök saldığını savunan CHP'liler, bunun karşılığında Özcan hakkında bir çırpıda ihraç istenmesinden şikayetçi. Tanju Özcan'ın karşısına hızla getirilen disiplin süreci, Aykut Erdoğdu'yu teğet geçerse bu partililerde derin bir çöküntüye neden olabilir.