Küba Dünya Halklarıyla Dayanışma Enstitüsü (ICAP), 2021 yılının Aralık ayında, kuruluşunun 60. yıl dönümü çerçevesinde, uzun süredir etkili bir şekilde Küba’yla dayanışma ve dostluk faaliyetlerini sürdüren, uluslararası alanda dayanışma hareketine ve Küba’nın sesinin yükseltilmesine katkı sağlayan, Küba’nın sosyal, ekonomik ve siyasi yaşamına dair doğru bilginin yaygınlaştırılmasını sağlayan dostluk derneklerine “ICAP 60. yıl madalyası” verme kararı almıştı. Madalyanın sahiplerinden birisi de Türkiye’de Küba’yla dayanışma faaliyetini sürdüren ve örgütleyen José Martí Küba Dostluk Derneği (JMKDD) oldu.

Bu yıl 20. yaşını da kutlayan dernek hem madalyayı hem de 20. yılını 18 Haziran Cumartesi günü, Küba dostlarıyla gerçekleştirdiği bir etkinlikle kutladı.

KÜBA'NIN AYAKTA KALMASI DAYANIŞMAYLA MÜMKÜN
Etkinlikte ilk sözü José Martí Küba Dostluk Derneği Başkanı Nahide Özkan aldı. ICAP’ın tarihinden bahsederek başlayan konuşmasında Özkan, dünyada 155 ülkede 2000’den fazla Küba dostluk derneğinin faaliyet gösterdiğini ve ICAP’ın tüm bu derneklerle koordineli bir şekilde çalıştığını, Küba devriminin öncelikli dayanışma gündemleri hakkında bu dernekleri bilgilendirdiğini, bu konularda uluslararası kamuoyunu canlı tuttuğunu ve uluslararası dayanışmanın güçlenmesini teşvik ettiğini söyledi. Her türlü yolu deneyerek Küba’yı siyasi ve ideolojik olarak uluslararası alanda izole etme ve sosyalist düzenini yıkma çabasındaki ABD’ye rağmen, Küba’nın ayakta kalması ve pek çok ülke halkıyla çeşitli şekillerde ilişkilerini sürdürmesi konusunda ICAP ve dayanışma hareketinin de önemli bir payı olduğunu belirtti.

İKİ MÜCADELE BİRBİRİNE GÜÇ VERİYOR
Özkan, konuşmasında bu dayanışmanın sadece Küba’ya dönük tek taraflı bir anlamı olmadığının da altını çizdi. Küba sosyalizmiyle dayanışma mücadelesinin dünyada eşitlik, özgürlük ve barış mücadelesiyle her zaman el ele gittiğini ve bu iki mücadelenin birbirine güç verdiğini belirtti.