Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, "Tanrı'ya şükür Kırım'ı Türk toprağı gören milliyetçiler iktidarda değiller" dedi...

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda yaptığı Kırım'la ilgili açıklamanın Rusya'da yankıları sürüyor. Rusya kamuoyundaki sert eleştirilerin aksine Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, soğukkanlı bir açıklama yaparak Erdoğan'ın ifadelerinin Rusya'ya yapacağı ziyaretle ilgili umutları kırmayacağını söyledi. Peskov ayrıca Kırım'ı Türk toprağı gören milliyetçilerin Türkiye'de yönetimde olmadıkları için 'şükür' etti.

Erdoğan, BM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada Rusya tarafından 2014'te ilhak edilen Kırım'a da değinerek "İlhakını tanımadığımız Kırım dahil, Ukrayna'nın toprak bütünlüğünün ve egemenliğinin korunmasına önem veriyoruz. Kırım Tatarlarının haklarını korumak için daha fazla çaba göstermemiz gerekiyor." demişti. Erdoğan'ın Rusya ziyareti öncesi yaptığı bu açıklama Rusya'da tepkiyle karşılandı.

Peskov, Rossiya-1 TV kanalına verdiği mülakatta, konuya ilişkin "Durumu aşırı derecede alevlendirmeyeceğim." diyerek "Türkiye, oldukça gelişmiş ilişkilere sahip olduğumuz, bu gelişmiş ilişkilerin arka planında farklılıklarımızın da olduğu bir partnerimizdir. Türkiye'nin pozisyonu, Sayın Erdoğan'ın Kırım'daki pozisyonu bizim tarafımızca iyi biliniyor ve aslında onlar da saklamıyorlardı." ifadelerini kullandı.

Erdoğan'ın ifadelerinin 'hoş olmayan bir iz bıraktığını' belirten Peskov, "Ancak bu Başkan Erdoğan'ın Moskova'ya başarılı, sağlam ve yapıcı bir çalışma ziyareti gerçekleştirme ihtimalini hiçbir şekilde bozmayacak." dedi.

"KIRIM'I İŞGAL EDİLMİŞ OLARAK GÖRÜYOR"

"Erdoğan, Kırım'ı işgal edilmiş olarak görüyor." diyen Peskov, Türkiye'de uzun yıllar görev yaptığını hatırlatarak 'Kırım'ı Osmanlı İmparatorluğu zamanından beri Türk olarak gören, Türk toprağı olarak kabul eden aşırı milliyetçi' çok sayıda Türk tanıdığını ifade etti.

Peskov, "Ama Tanrı'ya şükür, bu milliyetçiler iktidarda değiller ve Tanrı'ya şükür Sayın Cumhurbaşkanı onların bakış açısını paylaşmıyor." diye konuştu.

İDLİB'DEKİ TERÖR FAALİYETLERİ BÜYÜK TEHDİT OLUŞTURUYOR

Aşırı radikal grupların süpürüldüğü Suriye'nin İdlib bölgesindeki gelişmeleri değerlendiren Peskov, 'terör faaliyetlerinin' büyük tehdit oluşturduğunu öne sürerek konunun Rusya ve Türkiye liderlerinin görüşmelerinde odak noktası olacağını söyledi.

Erdoğan'ın Rusya'ya yapacağı çalışma ziyareti ile ilgili hazırlık yapıldığını belirten Peskov, "İkili ilişkilerin başlamasından bu yana en kapsamlı gündem olacak. Bu ilişkiler çok yönlü ve devlet başkanlarının bu bağlamda her zaman konuşacak şeyleri var." dedi.

ZİYARET ÖNCESİ HAVA SALDIRILARI ARTTI

Öte yandan Rusya, Erdoğan'ın ziyareti öncesi Suriye'deki Türkiye destekli grupların bulunduğu noktalara yönelik hava saldırılarını arttırdı.

Ülkenin kuzeyinde, Türkiye destekli muhalif bir grubun bulunduğu noktaya yönelik düzenlenen hava saldırılarında en az 20 kişi öldü ve yaralandı.