Toplumsal Dış Haberler

Rusya Başkanlık Sözcüsü Dmitriy Peskov, geçtiğimiz hafta Perşembe günü İstanbul’da gözaltına alınan Rus gazeteciler Alexei Petrushko ve Ivan Malyshkin hakkında açıklamalarda bulundu.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in sözcüsü Dmitriy Peskov, bugün yaptığı açıklamada Türkiye’de gözaltına olan iki Rus gazetecinin bir an önce salıverilmelerini beklediklerini söyledi.

Peskov, gazetecilere verdiği demeçte Rus diplomatların iki gazetecinin serbest bırakılmasını sağlamak için Türk yetkililerle temasta olduklarını ve sorunun karşılıklı diyalog yoluyla çözülebileceğini umduklarını söyledi.

NTV’DE ÇALIŞIYORLARDI
NTV’de çalışan gazeteci Alexei Petrushko ve kameraman Ivan Malyshkin Perşembe sabahı İstanbul’da gözaltına alınmışlardı. Gözaltı haberi NTV tarafından duyurulmuştu.

Moscow Times’ın bir İçişleri Bakanlığı yetkilisine dayandırdığı haberine göre gazeteciler drone üreten bir tesisin yakınlarında izinsiz çekim yaptıkları ve akreditasyonları olmadığı gerekçesiyle gözaltına alınmışlardı. Söz konusu tesisin Selçuk Bayraktar'ın sahibi olduğu BAYKAR'ın tesisi olduğu belirtilmişti.

SERBEST KALDILAR
Peskov, Rus hükümetinin gazetecilerinin gözaltı halini sona erdirmek için gerekli tüm adımları atacağını açıkladı.

Peskov bu açıklamayı yaklaşık 3 saat önce yaptı. Bugün sabah saatlerinde adliyeye sev edilen Rus gazeteciler, Peskov'un açıklamasından 2 saat sonra serbest bırakıldı.