Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı ile ÇHD üyesi Barkın Timtik hakkında Yargıtay’ın verdiği bozma kararının ardından davanın yeniden görülmesine bugün başlandı. İki avukat hakkında daha önce açılan bir dosya da bu yargılamayla birleştirilmişti.

Tutuklu bulunan iki avukat duruşma salonuna getirildi. Duruşmayı ayrıca Avrupa’dan hukuk örgütleri temsilcileri ve milletvekilleri de takip ediyor.

İstanbul 18. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen bugünkü duruşmaya Kozağaçlı ve Timtik ile uluslararası heyetin yoklaması yapılarak başlandı.

Bianet’in haberine göre Halkın Hukuk Bürosu, “Tüm taleplerimize rağmen büyük salon verilmediğinden çok sayıda meslektaşımız duruşma salonunun kapısından duruşmayı takip etmek zorunda bırakılıyor” açıklamasını yaptı.

'TUTUKSUZ OLDUĞUM DOSYAYA TUTUKLU OLARAK DAHİL EDİLMİŞİM'
İlk olarak söz alan avukat Selçuk Kozağaçlı beyanında, “Yargıtay ilamı, Bölge Adliye Mahkemesi kararları, mahkemenizin kararları, birleştirme kararları bana tebliğ edilmedi. Tutuksuz olduğum bir dosyaya beni tutuklu olarak dahil etmişsiniz. Şimdi diyorsunuz ki ne diyorsun? Bu dosyada tek bir doğru karar verildi o da İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesinde dava açıkken bu dosyaların mükerrer olduğu gerekçesiyle birleştirme istendi. Bu dosyalar açıkken birleştirilmeliydi. Bu yanlış karar ancak Yargıtay'dan kısmen dönebildi. Bu arada Ebru yaşamını yitirdi, Aytaç sakat bırakılmaya çalışılıyor. Arkadaşlarımız hükümlü duruma düşürüldü” dedi.

'BU DOSYANIN ARASINDA BİR AVUKATIN CANI VAR'
Avukat Barkın Timtik de “Birleştirmeyi zaten kabul etmişsiniz, bu aşamadan sonra bize Yargıtay kararı hakkında ne düşündüğümüzü sormanız usule uygun hale getirmez. İşin içinden çıkmanız çok zor, bu dosyanın arasında bir avukatın canı var çünkü” diye konuştu.

Barkın Timtik’in ablası, avukat Ebru Timtik bu davada adil yargılanma talebiyle girdiği ölüm orucu sonucu hayatını kaybetti; ölüm orucundaki diğer avukat Aytaç Ünsal tedavisi sürerken tutuklandı.

NE OLMUŞTU?
ÇHD davasında yargılanan avukatlarla ilgili kararını Eylül 2020’de açıklayan Yargıtay 16. Ceza Dairesi, avukatlar Barkın Timtik, Selçuk Kozağaçlı ve Ezgi Çakır hakkındaki hükümler hariç diğer cezaların onanmasına hükmetmişti.

Yargıtay, İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesince, TCK'nın 314/1 maddesi uyarınca "örgüt kurmak ve yönetmek" suçundan 18 yıl 9 ay hapse mahkum edilen Barkın Timtik’in “örgüt üyeliği” suçlamasıyla yargılandığı diğer davayla birlikte değerlendirilmesine karar verdi.

Bu davada “örgüt üyeliği” suçundan 11 yıl 3 ay hapis cezası verilen Selçuk Kozağaçlı’nın ise diğer davada “örgüt yöneticiliğinden” yargılandığı ifade edilerek yine birlikte değerlendirme kararı verildi.

Sanık avukatlardan Ezgi Çakır’a yerel mahkemece 8 yıl hapis cezası verilmişti. Yargıtay, Çakır’ın, sanıklardan Ahmet Mandacı, Zehra Özdemir, Ayşegül Çağatay, Yağmur Ereren, Didem Baydar Ünsal ve Yaprak Türkmen gibi Türk Ceza Kanunu’nun 314-3, 227-2 maddeleri uyarınca “örgüte bilerek isteyerek yardım etme” suçundan cezalandırılması gerektiğine hükmetti.

Diğer sanıklara verilen ve Yargıtayca onanan hapis cezalarıysa şöyle:

Özgür Yılmaz: 13 yıl 6 ay

Behiç Aşçı: 12 yıl

Şükriye Erden: 12 yıl

Engin Gökoğlu: 10 yıl 6 ay

Aytaç Ünsal: 10 yıl 6 ay

Süleyman Gökten: 10 yıl 6 ay

Ayçan Çiçek: 9 yıl

Naciye Demir: 9 yıl