İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Ulaşım Koordinasyon Merkezinin (UKOME) aldığı karar doğrultusunda elektronik bilet, taksi, taksi dolmuş ve minibüs ücretlerine yüzde 36 oranında yapılan zam bugün itibariyle uygulanmaya başlandı.

Yapılan zammın ardından taksi sürücüleri, yılın ilk sabahı tarife güncellemek için taksimetre ayarı yapan firmaların önünde yerini aldı. Taksimetre ayarı için kuyruğa giren şoförlerden araç başına 950 lira alındığı ifade edildi. 

Bu iddialar üzerine Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, sosyal medya hesabından bir paylaşımda bulundu.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, İstanbul'daki ticari taksilerin tarife güncelleme işlemlerinde fahiş fiyat uygulandığı iddialarının incelenmesi için Ticaret Bakanlığı'na başvuruda bulundu. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın sosyal medya hesabından, "İstanbul’daki ticari taksilerin tarife güncelleme işlemlerinde fahiş fiyat uygulandığı ve rekabeti engelleyici unsurlar olduğu iddialarının incelenmesi için Ticaret Bakanlığı’na başvurulmuştur" diye belirtildi.

'HAREKETE GEÇİN' TALEBİ
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın Ticaret Bakanlığı'na yazdığı yazıda, 950 TL alındığı iddialarının "haksız fiyat" gerekçesi olduğu belirtilerek, Bakanlığın harekete geçmesi istendi. 

Yazıda, şu ifadelere yer verildi:

Bakanlığımız yetkili muayene servisleri tarafından yapılan muayene ve damgalama işlemlerine yönelik ücreti belirleme yetkisine sahip olup bu ücret 2020 yılı için 132 TL+KDV olarak belirlenmiştir. Ancak yetkili tamir ayar servisleri tarafından yapılan işlemler için alınacak ücretler serbest piyasa koşullarında oluşmakta olup bu konuda Bakanlığımızn ücret belirleme yetkisi bulunmamaktadır. Bu bağlamda, taksimetre üreticilerinin ve tamir ayar servislerinin tarife yükleme için koordineli şekilde yaklaşık 950 TL gibi fahiş fiyatlar belirledikleri bilgisi şifahi olarak Bakanlığımıza iletilmektedir. Bakanlığımız tarafından muayene ve damgalama işlemi için belirlene 123 TL+KDV ücrete nispeten benzer bir süreç olan tarife yükleme işlemi için yaklaşık 950 TL ücret alınmasının haksız fiyat değerlendirme kurulunuzca incelemeye alınması gerektiği değerlendirilmektedir.