Zorba filminin müziklerini besteleyerek 1964 yılında tüm dünyada üne kavuşan direnişçi Mikis Theodorakis yaşamını yitirdi. Komünist müzisyen aralarında Filistin Ulusal Marşı'nın da olduğu onlarca dev eserler bestelemişti. Atina’da 96 yaşında hayatını kaybeden besteci tüm dünyada müzisyen, yazar ve siyasi  kimliğiyle tanınıyordu. 

DİRENİŞİ İLE HALK KAHRAMANIYDI
Theodorakis Yunanistan'da 1967-1974 yılları arasındaki askeri cunta yönetimine direnişi ile bir halk kahramanı haline gelmişti. Bestecinin müziği cunta yönetimine bir direnişi simgeliyordu ve besteci bugüne kadar "halkın sesi" olarak tanımlanıyordu. Theodorakis’in ölüm haberinin ardından Yunanistan’da bütün televizyon ve radyo kanallarının yayın akışını değiştirerek Theodorakis’in müziklerini çalmaya başladığı ve sanatçıyı anma programları yaptığı belirtildi.

YUNAİSTAN KOMÜNİST PARTİSİ VEDA MESAJI YAYIMLADI
Yunanistan Komünist Partisi (KKE) Merkez Komitesi de 96 yaşında yaşama gözlerini yuman büyük besteci Mikis Theodorakis için bir veda mesajı yayımladı.

KKE Merkez Komitesi'nce yayımlanan mesajda "Theodorakis, 20. yüzyılın ülkemizdeki halk mücadelesinin tüm destanını görkemli eserine sığdırmayı başardı. Sonuçta, o bu destanın bir parçasıydı" denildi.

"Müziğin yaratıcısı, lideri ve yeni, kavga sanatının öncüsü Mikis Theodorakis'e derin duygular ve amansız bir alkışla veda ediyoruz" denilen açıklamada Theodorakis'in örgütlü mücadeleye katıldığı 17 yaşından beri özgürlük ve adalet ideallerini asla unutmadığı vurgulandı.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Mikis Theodorakis örneğinde, sanatsal deha, her zaman kendini aşma ihtiyacı hisseden, huzursuz, uyanık ve yaratıcı bir kişilikle tanıştı. Müziği ülkenin sınırlarını aştı, dili tüm halkların, dünyanın tüm alçakgönüllülerinin paylaştığı ortak acıların, umutların, vizyonların evrenselliğini taşıyor. Sanatsal ve toplumsal katkısının dünya çapında tanınması, Lenin Barış Ödülü ile mühürlendi.

Mikis, 'büyük sokaklarda, afişlerin altında' yürümeyi, nefes almayı severdi. Ve orada müziği duyulmaya, ilham vermeye, motive etmeye, eğitmeye devam edecek. Mikis'in müziğiyle, toplumsal kurtuluşun 'çanları çalana' kadar yürümeye devam edeceğiz. Ama 'savaş bittiğinde' de onu unutmayacağız... 'Hayaller kızıla döndüğünde' de bizimle olacak.

CENAZESİNİN KKE TARAFINDAN KALDIRILMASINI VASİYET ETMİŞTİ
Öte yandan Theodorakis'in cenazesinin Yunanistan Komünist Partisi (KKE) tarafından kaldırılmasını vasiyet ettiği öğrenildi.

SİYASİ KİMLİĞİ
1925 yılında doğan Sakız adasında doğan ve annesi İzmir Çeşmeli olan Theodorakis, İkinci Dünya Savaşı yıllarında direniş saflarında yer almış ve bunu takiben 1946-1949 yılları arasındaki iç savaş sırasında ise Sol ile birlikte mücadele vermişti. Bu nedenle işkence görmüştü. Askeri cuntaya karşı da direnen Theodorakis, bu nedenle tutuklanmış ve yine işkence görmüştü. Uluslararası baskı sonucu ülkeyi terk etmesine izin verilen besteci, 1974 yılına kadar Paris’te yaşamıştı.

Theodorakis 1940'ların sonu ve 1950’lerin başlarında Paris ve Atina’da müzik eğitimi almıştı. Klasik müzik bestelerinden sonra, 1960’larda Yunan köklerine dönerek Yunan müziğinin popülerleşmesine katkıda bulunmuştu. 1964 yılında "Zorba" filminin müziklerini bestelemesi ile uluslararası üne kavuşmuştu. Yunan besteci, Türkiye'de Zülfü Livaneli ile birlikte yaptığı albümler ve verdiği konserler ile de tanınıyordu.