Umut Taştan

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü'ne atanan AKP'li kayyum Melih Bulu'nun istifa etmesi için gerçekleşen protestolarda, 51 öğrenci rektörlük önünden gözaltına alınmıştı. Gözaltına alınan öğrenciler akşama doğru İstanbul Adliyesi'ne getirildi.

İfadelerinin alınmasının ardından 9 öğrenci adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. 12 öğrenci ev hapsi kararıyla, 30 öğrenci ise tutuklama istemiyle mahkemeye sevk edildi.

Konuya ilişkin olarak açıklamalarda bulunan Avukat Elif Sıla Aşık "Usulü bir sürü sıkıntılar oldu; gerek kötü muamelelere ilişkin gerek başka sıkıntılara ilişkin. İhtiyaçlarının temin edilmesi konusunda gerekli başvuruları yaptık. Savcılık aşamasında da emniyet aşamasında da bunları tutanağa geçirdik. Şu anda sağlık durumlarında hiçbir sıkıntı yok, rahatlıkla bunu söyleyebilirim. Ama kötü muameleye uğrayanların hepsi hakkında gerekli başvuruları yaptık biz" dedi. 

'KOL KOLA GİRDİKLERİ İÇİN TUTUKLAMAYA SEVK EDİLDİLER'
30 öğrencinin tutuklamaya sevk edilmesinin hukuka uygun olmadığını söyleyen Avukat Aşık konuşmasında "Bu çocuklar sadece kol kola girdikleri için tutuklamaya sevk edildiler. Sadece bunu söylemek yeter. Bu çocuklar sadece kol kola girdikleri için, birbirlerinden haberleri dahi olmayan çocuklar kol kola girdikleri için tutuklamaya sevk edildiler. Başka söze gerek yok bence" ifadelerine yer verdi. 

Avukat Aşık açıklamasına şu şekilde devam etti:

Şu anda benim bir tane müvekkilim adli kontrol talebiyle sevk edildi ve yurt dışı çıkış yasağıyla serbest bırakılacak ben de babasına teslim edeceğim buradan onu. Yukarıda, şu an 30 çocuğun tutukluluğa sevk edildiğini öğrendik. 30 çocuk, toplantı ve yürüyüş yasağına muhalefetten bugün tutukluluğa sevk edildi. Bu ne demek? Tutuklanması mümkün olmayan bir durumda, bir hukuki gerekçesi de olmadan aynı zamanda hukuka da yasaya da uygun olmadan tutukluluğa sevk edildi bu çocuklar. Demektir ki; ya tutuklama çıkacak ya çıkmayacak. Biz savunmamız yapacağız yukarıda. Çocukların durumu hakkında şu an net, kesin bir şey söyleyemiyoruz. Çünkü daha duruşmalar başlamadı. Biz savunmamızı yapacağız. Serbest bırakılanları bırakacağız. Toplamını söyleyeyim 51 çocuktan 9 tanesi adli kontrol şartıyla serbest, 12'si ev hapsi istemiyle sevk edildi. 30 tanesi de tutuklama istemiyle sevk edildi. Şu anda verebileceğim bilgi bu kadar.

Yurt dışı yasağıyla serbest bırakılan bir öğrenci gazetecilerin sorularını yanıtladı.

"Yurt dışı yasağıyla serbest bırakıldık" ifadelerine yer veren Boğaziçili öğrenci "Ama arkadaşlarımızın mahkemeye sevk edildiğini öğrendik tutuklama veya ev hapsi kararıyla. İnanılmaz buruk içimiz ve çok endişeliyiz. Bütün arkadaşlarımızın acilen serbest bırakılmasını istiyoruz. Güneyde öğrenci olarak ya da olmayarak dayanışan herkes olarak mücadelemiz bu kayyum zulmü bitene kadar devam edecek" ifadelerine yer verdi.