IŞİD’in Suriye’nin Kobane kentine yönelik saldırılarına karşı 6-8 Ekim 2014’te yapılan eylemlerden 6 yıl 3 ay sonra, aralarında Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş’ın da olduğu 28’i tutuklu 108 kişi hakkında Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın ilk duruşması bugün Sincan Cezaevi Kampüsü’nde görülüyor.

Sanıklar için 29 ayrı suçlamayla 38'er kez ağırlaştırılmış müebbet ve 19 bin 680'er yıl hapsi isteniyor

POLİSTEN, BASIN MENSUPLARINA KALKANLI ENGELLEME!
Duruşma öncesi Sincan Cezaevi önünde HDP'li isimlerin açıklamalarını görüntülemek için hazır bulunan basın mensupları, polisin kalkanlı engellemesiyle karşılaştı. Polis, kalkanlarını havaya kaldırarak kameraların önünü kapatmaya çalıştı.

Artı Gerçek'te yer alan habere göre; HDP Milletvekili Hüda Kaya, "Duruşma salonuna girmeden önce basın açıklaması yapmak istedik. Ancak polis tarafından kuşatılmış şekilde kendimizi bulduk. Basının görüntü almasına izin vermediler. Başkanlarımızı açıklama yaptı, biz kendi imkanlarımız ile açıklamayı çektik" dedi.  

Dava sürecini de değerlendiren Kaya, "6 yıl aradan sonra böyle bir davanın gündeme getirilmesi, iktidarın tüm tuttuğu dalların çürümüş olmasını gösteriyor. İktidar, HDP üzerinden kendisine alan açmaya çalışıyor. Toplum nazarında partimiz terörize edilerek çürümüş dallarını onarmaya çalışıyor iktidar mensupları. O kadar insanın katledilmesinden kimlerin sorumlu olduğunu çok iyi biliyor aslında. Bu dava gündemi değiştirmek, manipülatif bir dava dışında başka bir şey ifade etmiyor. Sadece HDP'ye dönük bir dava çünkü biliyorlar onların önündeki en büyük engel HDP'dir" ifadelerini kullandı.

'TERÖRİZE EDİLEN BİR DURUM VARDI'
Basın açıklaması sırasında polisin tavrını eleştiren Kaya, "Terörize eden bir durum vardı. Her adımımız takip edilen, baskılanan bir durumdu. Polisler 'böyle talimat aldık' diyorlar. Bugüne kadar nasıl terörize iddialarına fırsat vermediysek, bugün de en insani şekilde, demokratik şekilde duruşumuzu sergileyeceğiz." şeklinde konuştu. 

ALTUN YARGILAMA BAŞLAMADAN 'KATİL' DEDİ
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, İstanbul Sirkeci Garı’nda İletişim Başkanlığının düzenlediği “Şehit Diplomatlar” sergisi ziyaretinde, "Türkiyeyi kendilerince istedikleri yola çekmek için terörden yaptırıma kadar türlü tehditlere başvuranlar, başarıya ulaşamadı, ulaşamayacak Allahın izniyle. Terör örgütü PKK’nın emri ve siyasi uzantılarının çağrısı sonucunda, özellikle sivil insanlara yönelik kanlı katliamlara sahne olan 6-8 Ekim olayları da yine böylesine bir girişimdir. Bu cinayetlerin failleri bugün hakim karşısına çıkıyor. Katiller için hesap vakti. Bizim adalete inancımız tam" diyerek davada yargılanan siyasilere 'Katil' dedi.