Geçen hafta yapılan ve 11 adayın yarıştığı cumhurbaşkanlığı seçimi, Kuzey Kıbrıs tarihine ‘en çok adayın yarıştığı cumhurbaşkanı seçimi’ olarak geçmişti.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunda oy verme işlemi başlarken, 199 bin 79 seçmenin oy kullanacağı seçimde Başbakan Ersin Tatar ile Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı yarışıyor. Saat 08.00'de başlayan oy verme işlemi 18.00'de sona erecek.

Her iki adayın siyasi partilere yaptığı ziyaretlerin ardından partilerin tutumları netleşti. Tavrını ilk açıklayan Cumhuriyetçi Türk Partisi, Mustafa Akıncı'yı destekleyeceğini duyurdu.

Yeniden Doğuş Partisi ile Demokrat Parti ise Ersin Tatar'ı destekleme kararı aldı.

Ulusal Birlik Partisinin koalisyon ortağı Halkın Partisi ise herhangi bir adayı destekleme yönünde karar almadı.

İlk turda Ersin Tatar oyların yüzde 32,34’ünü alırken, Mustafa Akıncı ise yüzde 29,84 ile ikinci en yüksek oyu alan aday oldu. CTP adayı Tufan Erhürman ise oyların yüzde 21,67’sini topladı.

İLK TUR ‘EN DÜŞÜK KATILIMLI SEÇİM’ OLDU

Geçen hafta yapılan ve 11 adayın yarıştığı cumhurbaşkanlığı seçimi, Kuzey Kıbrıs tarihine ‘en çok adayın yarıştığı cumhurbaşkanı seçimi’ olarak geçmişti.

Katılımın yüzde 58,29'da kaldığı birinci tur, aynı zamanda ‘en düşük katılımlı cumhurbaşkanı seçimi’ oldu.

Öte yandan, yüksek mahkeme yargıçlarının sayısının artırılmasını öngören anayasa değişikliği için yapılan halk oylamasında da “Hayır” çıktı.

Sandığa giden vatandaşlardan anayasa değişikliği için oy kullananların yüzde 50,13'ü “hayır”, yüzde 49,87'si “evet” dedi.

İKİNCİ TURA KALAN 4. SEÇİM

Kuzey Kıbrıs’ta bugüne dek 3 cumhurbaşkanı seçimi ikinci tura kalırken, bugün yapılacak seçim 4'üncüsü olacak.

SALGIN TEDBİRLERİ ALINACAK

YSK, halkın oy kullanması esnasında bir dizi önlem alınacağını açıkladı.

Bu yıl seçim sandıklarında YSK'nın görevlendirdiği toplam 2 bin 658 kişi görev yapacak.

Seçmenler, oyunu kullanmak için sandık kurullarının odasına maskeyle girebilecek ve görevliler seçmenlere eldiven verecek.

Görevliler, Covid-19 tedbirlerinin uygulanması ve oy kullanma sırasında yoğunluluk yaşanmamasına dikkat edecek.

Kuzey Kıbrıs’ta 8 Eylül'de yapılan Bakanlar Kurulu toplantısında, cumhurbaşkanı seçimine ilişkin miting ve kitle toplantıları 1 Ekim'e kadar iptal edilmişti.