CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "İngiltere Savunma Bakanı Wallace, kendilerine hizmet etmiş Afganlara, Türkiye'de 'mülteci merkezleri' kuracaklarını ilan etti ve Afganları ülkemize davet etti" dedi. Kılıçdaroğlu, İngiltere'ye, "Sizin sorumsuzluğunuzun ceremesini halkımız mahallesinde çekmeyecek. Kimseyi bizim topraklarımıza bu usulle getiremezsiniz" diye seslendi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, İngiltere Savunma Bakanı'nın Türkiye'de mülteci merkezleri kuracaklarını ilan ettiğini belirterek AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a, "'Ben anlaşma yapmadım' dediğin ülkeler, artık Türkiye Cumhuriyeti'nin fikrini alma ihtiyacı dahi duymadan bunları söyleyebilecek hale mi geldi? Yoksa anlaşma yaptın diye mi bu kadar cüretkârlar" diye sordu.

Kılıçdaroğlu'nun açıklaması şöyle:

Gelişmelere dair sizi bilgilendirmeye devam ediyorum. İngiltere Savunma Bakanı Wallace, kendilerine hizmet etmiş Afganlara, Türkiye'de 'mülteci merkezleri' kuracaklarını ilan etti ve Afganları ülkemize davet etti. Kendilerine mülteci seçecekler, kalanlar ülkemizde bırakılacak. Şimdi Erdoğan’a sorum şu: 'Ben anlaşma yapmadım' dediğin ülkeler, artık Türkiye Cumhuriyeti'nin fikrini alma ihtiyacı dahi duymadan bunları söyleyebilecek hale mi geldi? Yoksa anlaşma yaptın diye mi bu kadar cüretkârlar? Hangisi doğru? Bir kere dürüst ol Erdoğan! İngiltere'ye de buradan sesleniyorum: Size hizmet eden Afganları ölüme terk etmiş olmanız insanlık dışıdır. Ancak şu konuda emin olun ki sizin sorumsuzluğunuzun ceremesini halkımız mahallesinde çekmeyecek. Kimseyi bizim topraklarımıza bu usulle getiremezsiniz!

ANTETLİ A4 BAKANLIĞI'NA DÖNÜŞTÜNÜZ
The Mail on Sunday gazetesinde yer alan habere göre İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace, İngiltere'nin Pakistan ve Türkiye gibi ülkelerde Afgan mülteciler için merkezler kurma planı yaptığını belirtmişti. Wallace, planın detaylarından bahsetmedi. Dışişleri Bakanlığı ise İngiltere basınında İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace'ın Türkiye'de Afgan mülteciler için merkez kurmayı planladıklarını söylediği haberlerin gerçeği yansıtmadığını ileri sürdü.

Kılıçdaroğlu, Dışişleri Bakanlığı'nın açıklaması sonrasında da "Millet İttifakı karşı çıkmasa ülke çıkarlarını korumak aklınızdan dahi geçmiyor. Biz sesimizi çıkarıyoruz, yarım saat sonra siz uyanıyorsunuz. Antetli A4 Bakanlığı'na dönüştünüz. Yüzlerce yıllık hariciye geleneğimize yazık," paylaşımında bulundu.