Kılıdaroğlu'ndan 'Biden- Erdoğan' arasında yapılan gizli anlaşma iddialarının reddeilmesine tepki göstererek "Anlaşılan Biden bunu bir tek Türkiye’den talep etmemiş" dedi...

Erdoğan ve Biden görüşmesi, görüşmeyi kayıt altına alacak tek bir Dışişleri yetkilisi olmadan yapılmış, Erdoğan'ın çevirmenliğini ise Merve Kavakçı'nın ABD vatandaşı olan kızı Fatma Abushanab yapmıştı. Bu durum akıllarda soru işareti yarattı. CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Erdoğan ve Biden'ın başka resmi hiçbir yetkili bulundurmadan baş başa yaptığı görüşmede Afganistan'dan gelecek göçü Türkiye'nin kabul edeceği konusunda anlaştıklarını öne sürmüştü. Bu iddiaların ardından ABD, resmi bir açıklama yaparak iddiaları reddetti.

Yapılan açıklamada, "ABD Büyükelçiliği, Başkan Biden ile Cumhurbaşkanı Erdoğan arasında Afgan mülteciler ya da göçmenler konusunda bir "anlaşma" veya "pazarlık" yapıldığına dair iddiaların tamamen temelsiz olduğunu belirtmek ister." denildi. Yapılan bu açıklama pekçok çevre tarafından inandırıcı bulunmazken CHP Lideri Kılıçdaroğlu da açıklamaya tepki gösterdi.

Kılıçdaroğlu, "Sınır namustur" anlamına gelen "Border is honor" yazılı bir görsel ile birlikte paylaştığı açıklamasında şunları söyledi:

"Birçok ülke “Biden yönetiminin talebiyle Afgan mülteci ağırlayacağız” açıklaması yapıyor. Batı Avrupa, Asya, Afrika ve Balkan ülkeleri… Anlaşılan Biden bunu bir tek Türkiye’den talep etmemiş. Dışişleri yetkililerinin bile girmesine izin verilmeyen toplantıda, hiç konuşulmamış(!) 

Nedense tam da o toplantıdan sonra on binlerce Afgan sığınmacı ülkemize yöneldi… Tüm taraflara hatırlatıyorum: Bizler, halkımızın taleplerine hizmet etmekle mükellefiz. Ve halkımızın talebi nettir: İster yazılı ister sözlü, bir daha asla böyle anlaşmalar yürürlüğe giremeyecek!"