CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Konya'da Muhtarlar ve Çiftçiler Buluşması'nda açıklama yaptı.

Kılıçdaroğlu, CHP iktidarında çitfçilere güneş enerjisinin kooperatif sistemiyle üretilmesi ile elektriğin ücretsiz verileceğini aktararak AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'a seslendi.

Kılıçdaroğlu, "Merak ediyorum buna da itiraz edecekler mi? Bana dediler ya "Yapabiliyor musun?" diye. Şimdi bir belediyemiz yapıyor. Yakında gidip açılışını yapacağım onun. Küçük bir belediye yapıyor. Kendisini arzu ediyorsa davet edeceğim. Gel gör bakalım nasıl oluyor bu işler..." ifadeleriyle Erdoğan'a çağrıda bulundu. 

Kılıçdaroğlu'nun açıklamasının satır başları şöyle oldu:

'ÇİTFÇİLERİN HÜKÜMETLERDEN 211 MİLYAR LİRA ALACAĞI VAR'
Tarım toprağı olarak Türkiye'nin birincisidir Konya. alın teri döken insanlarımız var.  Çiftçi kardeşlerime sesleniyorum: Sizler üretmezseniz 81 milyon aç kalır, gücünüzü bilin. 

Hesabını yaptık, 2006'dan bu yana çiftçinin hükümetlerden 211 milyar lira alacağı var. TBMM, görevini yapmış, kanunu çıkarmış. Milli gelirin en az yüzde 1'i oranında destek vereceksin demiş. Niye verilmez?

Siz sadece kendi adınıza sormayacaksınız. Ege'deki Kars'taki çiftçi için de soracaksınız. Konya, toprak olarak Hollanda'dan büyük bir il. 

'HANGİNİZ ANNE, BABANIZI SEÇME ÖZGÜRLÜĞÜNE SAHİPSİNİZ?'
Her birimizin sorumluluğu var. Sorumluluğumun ağır olduğunu da biliyorum. Benim kavgam, sizin kavganızdır. Sizin hakkınızı arıyorum. Benim saraylarda oturmak gibi bir niyetim asla olmayacaktır. Bu milllet, halk nasıl mütevazi yaşıyorsa devleti yöneten insanın da öyle yaşaması lazım. Milleti dinlemeden milletin derdini anlayamazsın. 

Hanginiz anne, babanızı seçme özgürlüğüne sahipsiniz? O zaman benim kimliğim neden siyasete konu oluyor?

CHP Genel Başkanı olarak söylüyorum, kabahatimiz var. Gelip sizin sofranıza oturmadık, niye oy vermediniz diye kızdık. Geliyorum, derdinizi dinliyorum; hak için, hukuk için, adalet için mücadele ediyorum. Mücadele hem bugünümüz hem geleceğimiz içindir. 

'HİÇBİR ÇİFTÇİ EKTİĞİNDEN DOLAYI ZARAR ETMEYECEK'
Türkiye'de iki Trakya büyüklüğünde alan ekilmiyor.  Hiç düşünür müydünüz; Türkiye'de Tarım Bakanı Fransa tarımına katkılarından dolayı madalya aldı. Niye almayasın ki? Her şeyi Fransa'dan alıyorsun.

Tohuma, gübreye, elektriğe zam. En iyi siz biliyorsunuz. Geçen yıl 4 milyona yakın garibanın da evinde elektrik kesildi. 4 milyonun sesi duyulmuyordu, ben de ödemedim. Elektrik kesildi, bütün dünyada haber oldu. 4 milyonun sesi. "Bunun elektriği kesildi" demem yetmiyor. Senin de elektriğin kesiliyor, 1 hafta onlar gibi yaşıyorsan onların sözcülüğünü yapabilirsiniz. 

Hiçbir çiftçi ektiğinden doları zarar etmeyecek. Ne ekiyorsanız maliyeti bellidir. Sana makul bir kar vereceğim. Altında satıyorsan ben alacağım devlet olarak. Zarar etmeyeceksin. Tarımda havza bazlı planlama yapmanız lazım. Herkes ne ekeceğini bilecek. Herkes bir sonraki yıl karla bunu kaça satacağını bilecek. Herkes ekecek, biz ithalatçı değil ihracatçı olacağız. Afrika'da birçok aç var. Onlara göndeririz. 

'BEŞLİ ÇETEDEN ALIP ÇİFTÇİYE VERECEĞİZ'
Çiftçi sadece elektriği ücretsiz kullanmayacak ayrıca sattığı elektrikten elde ettiği bir kar da olacak. Nasıl olacak onu da anlatayım. Var ya şimdi vermişler beşli çeteden  birisine, elektrik üretiyor güneş enerjisinden. Onu alacağız oradan. O tesisin tamamını çiftçilerin kurduğu kooperatife vereceğiz.

Ziraat Odası, Borsalar da o kooperatifin üyesi olacak. Elektriği üreteceğiz çiftçi ücretsiz kullanacak. Satacaksınız elektriği ondan da ayrıca gelir üreteceksiniz. Beşli çeteden birisine vereceğiniz karı size verceğiz. Üreten çiftçi, alın teri döken çiftçi. Kooperatif olacak bunun adı.

ERDOĞAN'A ÇAĞRI
Merak ediyorum buna da itiraz edecekler mi? Bana dediler ya "Yapabiliyor musun?" diye. Şimdi bir belediyemiz yapıyor. Yakında gidip açılışını yapacağım onun. Küçük bir belediye yapıyor. Kendisini (AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan) arzu ediyorsa davet edeceğim. Gel gör bakalım nasıl oluyor bu işler...

MUHTARLARIN SORUNLARI
Muhtarlık temel kanunu hazırladık. Meclis'e sunduk, AK Parti ve MHP oylarıyla reddedildi. "Siz getirin, destek verelim" dedik. Olmalı. Muhtarlığın bütçesinin olması lazım. Para da var. 

Muhtarlar Belediye Meclisi'ne katılamazlar. Bir mahalle ile ilgili karar alınıyorsa karar alınma süresinde muhtar Belediye Meclisi toplantısına katılmalı, söz sahibi olmalı. Muhtarlık kamu kuruluşu sayılmıyor. Sayılmazsa belediyeler ile kanunen işbirliği yapamazsınız. Türkiye Muhtarlar Birliğini'nin olması lazım.