Toplumsal Ankara

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, iktidar olduklarında dört ayaklı bir strateji izleyeceklerini söyledi. Kılıçdaroğlu, "Birincisi, Türkiye'de herkesin can ve mal güvenliğini sağlayacağız. İkincisi, can ve mal güvenliğini sağlamanın yolu, güçlü bir demokrasiyi inşa etmekten geçiyor" dedi. Kılıçdaroğlu ayrıca siyasi ahlak kanunu çıkaracaklarını belirtti.

Partisinin TBMM Grup Toplantısı'nda Kılıçdaroğlu, AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a yönelik, "Bu memleketin hayrına ne yaptınız da biz karşı çıktık" sorusunu yineleyerek, "İstediğin kanunu, kararnameyi çıkaracaksın. Her dediğini yapacaksın. İstediğin valiyi, kaymakamı, emniyet müdürünü tayin edeceksin. Döneceksin sadece CHP'yi eleştireceksin, niye" diye sordu.

19 YILDA BİR SORUN BİLE ÇÖZMEDİLER
Kılıçdaroğlu, "Sen fabrika kurdun, işsizliği önledin, çiftçiye destek verdin de biz karşı mı çıktık? Türkiye ekonomik buhran içindedir. Bunun çıkış yolu, milletin iradesiyle bu buhranı sokanları uzaklaştırmaktır. 19 yılda bu milletin hangi sorununu çözdüler?" ifadelerini kullandı.

"İşi öyle bir boyuta getirdiler ki muhalefeti de onlar kuracaklar" diyen CHP lideri, "'Kılıçdaroğlu'ndan kurtaracağız' diyor. Çok basit. Televizyonda otururuz, milletin hakemliğine başvururuz, kim haklı kim haksız görürüz. Elinde büyük bir fırsat var sana göre. Niye karşıma çıkmıyorsun? Çünkü doğruları söylemiyor, korkuyor. Korkan bir insan devleti yönetemez" dedi.

Kılıçdaroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

Afyonkarahisar ve Uşak’a milletvekilleri gönderdik, bütün il ve ilçeleri gezi esnafları gezdiler. Sadece dinlediler ve elimizdeki çözümleri anlattılar. Uşak’ta en işlek cadde İsmet Paşa caddesi. O mahallede esnaf dert yanıyor. Bir AKP’li gidip gezemez o dükkanları, Erdoğan da gezmez. Aynı tablo Afyon'da da var. Esnaf diyor ki burada dükkan açmanın bile hava parası vardı. İnsan burada dükkan açmak için yarışırdı. Şimdi o caddede dükkanlar kapalı. Türkiye’nin sorunları bu.

'SİYASİ AHLAK KANUNU ÇIKARACAĞIZ'
"İktidar olduğumuzda dört ayaklı bir strateji izleyeceğiz" diyen Kılıçdaroğlu, şunları ifade etti:

İktidar olduğumuzda, dört ayaklı bir strateji izleyeceğiz. Birincisi, Türkiye'de herkesin can ve mal güvenliğini sağlayacağız. İkincisi, can ve mal güvenliğini sağlamanın yolu, güçlü bir demokrasiyi inşa etmekten geçiyor. Güçlü bir demokrasi kuvvetler ayrımına dayanmaktadır. Yargı bağımsızlığını sağlayacaksınız. Yapılması gereken adliyeye, camiye, kışlaya siyaseti sokmamaktır.

Medya özgürlüğünü sağlayacağız. Medya bizi de eleştirecek, yanlışımız varsa düzelteceğiz. Gazi Meclis böyle olmayacak, kuruluşundaki irade olacak. Bu Meclis vesayet altındadır. Milletin vekili millet seçecek. O zaman parlamento vesayet altından kurtulmuş olur. İlk yapacağımız iş, siyasi ahlak kanunu çıkaracağız. Türkiye Büyük Millet Meclisi Varlık Fonunu denetleyemiyor. Ne oluyor burada, neler yapılıyor? Milyarlar denetlenmiyor böyle bir devlet anlayışı olur mu? Yüzde 10 barajını kesinlikle kaldıracağız. Devlet kesinlikle şeffaf olmalı.

"İktidarda olduğunuzda en kısa sürede ne yapacaksınız? 7 maddede izah edeyim" diyen Kılıçdaroğlu, şunları sıraladı:

1- İktidar olduğumuzda Katar ordusuna peşkeş çekilen Tank Palet Fabrikasını hemen alıp orduya iade edeceğiz.

2- 15 Temmuz şehit ve gaziler için vatandaştan toplanan paraların tamamını hak sahiplerine bir gün içinde iade edeceğiz.

3- Beşiktaş saldırısında hayatını kaybeden polislerimiz ve diğer mağdurlar için toplanan para aynı gün, iktidar olduğumuz gün hak sahiplerine verilecek.

4- Çİftçilerin bankalardan veya tarım kredi kooperatiflerinden çektikleri kredilerin faizleri tamamen sıfırlanacak.

5- Esnafın pandemi döneminde aldığı kredilerin faizleri silinecek.

6- Bir kararname ile esnafın stopaj vergisi kaldırılacak.

7- Hangi koşulda olursa olsun, bedeli ne olursa olsun vatan topraklarına sahip çıkılacak.